Aki „náci romantikára vágyik", nyugodtan maradjon a Jobbikban

Hírek
Továbbra sem firtatja senki a Szávay-botrány kapcsán a Jobbik felelősségét. Mindenki a nemrég kiszivárgott botrányos kiejelntések gazdájával van elfoglalva. Ugyanakkor ejtsünk pár szót arról a politikai közösségről, amely ezek után is tovább melengeti a keblén Szávayt!  

Nemrég egy villáminterjú keretében megkérdeztük Szávay antiszemita botránya kapcsán Heller Ágnest, nem érzi-e, hogy félreismerte a Jobbikot, amikor arról beszélt, hogy a párt középre húzódott és elhagyta az antiszemita elemeket?

A liberális filozófus úgy válaszolt: „A Jobbik kijelentései (a választások előtt- a szerk.) harmonizáltak egy liberális demokrácia értékeivel. Nem olvasok a gondolataikban, nem látok bele a magánéletükbe a képviselőknek. Politikában az a fontos, amit nyilvánosan kijelentenek. Mindig az a fontos."

Heller Ágnes persze nem akarta elismerni saját felelősségét, se azt, hogy a Jobbik antiszemita párt lenne, de azért vizsgáljuk meg a balliberális oldal egyik legmeghatározóbb véleményvezérének mondatai alapján a történteket:

  1. Szerdán kiszivárog egy hangfelvétel, amelyen az hallható, ahogy Szávay István jobbikos frakcióvezető-helyettes azzal henceg, hogy antiszemita indíttatásból megvert egy zsidó nőt.

  2. A Jobbik nem reagál semmit, nem érkezik szankció a párt részéről Szávay felé, megvárják, míg a politikus csütörtökön lemond a frakcióvezető-helyettesi posztjáról és parlamenti jegyzői tisztségéről. A mandátumát megtartja, a párt nem zárja ki saját frakciójából, tagságát is megtarthatja.

  3. Hétfőn Szávay lemond mandátumáról, párttagsága marad, a Jobbiknak esze ágában sincs kirúgni.

Ha elfogadjuk, amit Heller Ágnes mond, miszerint a politikában az a fontos, amit egy párt a nyilvánosságban képvisel, abban az esetben kimondhatjuk: a Jobbik szellemiségében bizony továbbra is megmaradtak az antiszemita elemek. Nem az történt ugyanis, hogy a Jobbik a botrány kirobbanásakor rögtön kiadott egy közleményt, amelyben kifejtik: antiszemita nőgyűlölőknek semmi keresnivalójuk köztük, ezért kirúgják Szávayt. Nem. A nyilvánosságban csupán annyi játszódott le, hogy Szávay maga mondott le pár tisztségről saját döntésként, de továbbra is a párt tagja maradt. E mellé elég kevés, hogy Varga-Damm Andrea elítéli párttársa mondatait.

Ugyanígy meg lehetett úszni a Duna-parti cipők leköpését is. És az országgyűlési képviselők listázását. Ezekben az esetekben sem történtek kizárások. 

Persze el lehet játszani, hogy Szávay lemondásai igazi következmények lennének, ahogy azt Mirkóczki Ádám és Varga-Damm Andrea is megtette, de a történetnek egy igazi üzenete van: hiába jött azzal Vona évekkel ezelőtt, hogy aki náci romantikára vágyik, annak nincs helye a Jobbikban. Oh, dehogy nincs!

Borítófotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

További híreink