Akár török vakcina is jöhet

Hírek figyelo.hu

Ha a magyar szakemberek úgy fogják látni, hogy ez az oltóanyag biztonságos, hatásos, megfelel a magyar jogszabályoknak, nyilvánvalóan lehet majd arról döntést hozni, hogy milyen módon szerezzünk be ebből az oltóanyagból

– válaszolta Szijjártó Péter az ATV azon kérdésére, hogy a kormány tervez-e rendelni abból a török vakcinából, aminek a klinikai kísérletében magyar szakemberek is részt vesznek.

Magyarország a maga orvostudományi hagyományaival, az egészségügyi ellátó rendszerével megkapja a lehetőséget arra, hogy az egyik török oltóanyag kifejlesztésének a harmadik klinikai tesztfázisában részt vegyen

– jelentette be a csütörtökön a magyar miniszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján.

Az ATV kérdésére, hogy ez azt is jelenti-e, hogy Magyarország, a kormány vásárol, rendel majd ebből a törökök által gyártott vakcinából, Szijjártó Péter azt válaszolta:

óriási szakmai, egészségügyi lehetőség Magyarország számára egy ilyen típusú tudományos együttműködés. Megadja a lehetőséget számunkra arra, hogy nyugodtan, felkészülten, hosszú távon részt vegyünk egy oltóanyag kifejlesztésében.

Szijjártó azt is elmondta, hogy Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, a gazdasági és az energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse az együttműködését Törökországgal.

Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy Magyarország stratégiai szövetségese Törökországnak. Jelezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik még a nap folyamán.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 25-én. (MTI/Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink