Akár 70 ezer forint is lehet az idei nyugdíjprémium

Hírek Figyelo.hu

Orbán Viktor miniszterelnök a Világgazdaság gazdasági csúcskonferenciáján bejelentette, hogy ha a GDP-növekedés mértéke idén eléri az 5,5 százalékot, akkor a gyermeket nevelő szülőknek jövő január-februárban visszautalják azt az adót, amelyet idén befizetnek a költségvetésbe.

Orbán Viktor: 200 ezer forintos minimálbérnek kell lenni a horizonton

A kormányfő a bejelentést követően a Kossuth Rádióban elmondta, hogy nemcsak a családok, a nyugdíjasok sem maradnak ki gazdasági növekedés hasznából, ezért idén a korábbiaknál magasabb nyugdíjprémiumra számíthatnak.

„A nyugdíjprémium is arról szól, ha növekszik a gazdaság, akkor a nyugdíjasok se maradjanak ki a gazdaság növekedés hasznából” – mondta a miniszterelnök.

Ha újraindulás sikeres lesz, akkor a nyugdíjprémium is jóval magasabb lesz, mint korábban volt

– tette hozzá.

Az Mfor számításai szerint

az idei 148 ezer forintos átlagos nyugdíjakkal és 5,5 százalékos növekedéssel számolva 40 ezer forintos nyugdíjprémiumot jelent.

Ennél kevesebb járna azoknak, akiknek a havi nyugdíja kevesebb, mint 80 ezer forint, vagyis a prémium kiszámítására használt képletnél a növekedést kevesebb, mint 20 ezer forinttal kell megszorozni. A portál becslése szerint 280-300 ezer embert érinthet.

Egyes elemzők szerint a tavalyi alacsony bázis miatt nincs kizárva, hogy idén akár 7 százalékkal is megugorhat a GDP,

ebben az esetben akár 70 ezer forintos prémiumot is kaphatnak a nyugdíjasok.

Korábban a Figyelőnek nyilatkozó szakember elmondta, hogy a nyugdíjakat minden év januárjában meg kell emelni a költségvetésben szereplő inflációs mértékkel. Ez idén három százalék volt, de időközben – a büdzsé módosításával – ezt felfelé, 3,6 százalékra változtatták. Hozzátette, a GDP-adatok függvényében egy maximum 16 ezer forintos nyugdíjprémium-folyósítás is várható az év utolsó előtti hónapjában.

(Borítókép: Tommaso Lizzul, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink