Agrárfordulat jöhet

Hírek MTI

Együttműködési megállapodást kötött az Állatorvostudományi Egyetem a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-vel pénteken.

Lázár János, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos a megállapodás alkalmából tartott online sajtótájékoztatón elmondta:

a kormány célja egy „agrárfordulat” elérése, ehhez pedig szükség van az állattenyésztés megerősítésére.

A kormánybiztos szerint az állattenyésztés fejlesztéséhez három dolog kell:

politikai szándék, technológiai váltás és oktatás, utóbbiban kulcsszerepe van az állatorvosi képzésnek.

Fontos, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen minél többen a haszonállatok felé forduljanak a kisállatokkal szemben.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a megállapodás célja, hogy a létrejövő együttműködésnek köszönhetően,

az állatorvostan-hallgatók megismerhessék a gazdasági haszonállatok és lovak tartását,

az állattartás gyakorlati technológiai elemeit, menedzsmentjét és munkafolyamatait, továbbá, hogy a legmodernebb, 21. századi technológiát képviselő, robottechnikát alkalmazó nagyüzemi tejelő tehéntartás, a tradicionális és sportcélú lótartás, valamint a nagyüzemi juhtartás gyakorlatáról szerezzenek tapasztalatokat.

Üllõ, 2021. február 22. Egy lovat mûtenek az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika mûtõjében az üllõi Dóra majorban az átadás napján, 2021. február 22-én. Ezen a napon átadták az intézmény új CT-berendezését. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a tématerületi kiválósági programban 450 millió forintos támogatást nyújtott az egyetemnek. A 280 millió forintos csúcskategóriás, nagy felbontóképességû CT-vel a lovakat álló helyzetben, altatás nélkül is lehet vizsgálni. (MTI/Koszticsák Szilárd)

(Borítókép: Egy lovat vizsgálnak az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika új CT-berendezésével az üllői Dóra majorban az átadás napján, 2021. február 22-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

További híreink