Adózás: duplájára emelkedik a kiszabható mulasztási bírság

Hírek vg.hu
Duplájára emelkedik az adókötelezettségek nem teljesítése esetén kiszabható mulasztási bírság általános mértéke augusztus 1-jétől. A bírság növekedése a működő cégek több mint felét, illetve hatszázezer egyéni vállalkozót érinthet.

Miként korábban a Világgazdaság is megírta, augusztus 1-jétől duplájára emelkedik a mulasztási bírság kiszabható maximális összege. Az eddigi egymillió forint helyett kétmillió forintig terjedő mulasztási bírsággal kell sújtani azt az adózót, aki be nem jelentett foglalkoztatottat alkalmaz, vagy alkalmazott, ha a számla-, egyszerűsítettszámla-, nyugtakibocsátási kötelezettségét elmulasztja, vagy a számlát, egyszerűsített számlát, nyugtát nem a tényleges ellenértékről bocsátja ki, vagy iratmegőrzési kötelezettségének nem tesz eleget.

Kit fenyeget a mulasztási bírság?

Mivel az adójogszabályok által megállapított kötelezettségek megszegése miatti általános bírságtétel is ezek között van, a változás lényegében minden adózót érint, aki valamelyik adókötelezettségét hibásan, hiányosan, valótlan adattartalommal, késedelmesen vagy egyáltalán nem teljesíti.

Az új előírás szerint ugyanis bármely adókötelezettség megszegése miatt a természetes személy adózó kettőszázezer forint helyett négyszázezer forintig, nem természetes személy adózó pedig ötszázezer forint helyett egymillió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható 2024. augusztus 1-jétől – hívja fel a figyelmet Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának vezetője.

Bírság bejelentés hiánya miatt

Szintén kétszeresére, egymillió forintról kettőmillió forintra nő a kiszabható mulasztási bírság felső határa a foglalkoztatott bejelentésére vonatkozó szabályok megsértése esetén. Természetesen ez a változás is minden adózóra vonatkozik, azonban ha megvizsgáljuk a NAV honlapján az alkalmazottat bejelentés nélkül foglalkoztatók rendszeresen közzétett névsorát – amelynek legutóbbi változata több mint 5600 adózót sorol fel – akkor arra lehet számítani, hogy ez a bírságtétel-emelkedés elsősorban a kereskedelemmel és vendéglátással foglalkozó, valamint az építőiparban tevékenykedő társaságokat és az egyéni vállalkozókat fogja érinteni.

  • A kereskedelemben kb. 180 ezer,
  • a vendéglátásban 65 ezer,
  • míg az építőiparban nagyságrendileg 230 ezer cég tevékenykedik,
  • egyéni vállalkozókból kb. 600 ezret tartanak nyilván.

Összességében tehát a működő cégek legalább fele lehet érintett a bírságok növekedésében.

Minden esetben kétmilliós bírság jár be nem jelentés miatt

Az adótanácsadó szerint ezeknek az adózóknak azt is érdemes mérlegelniük, hogy az adóhatóság bírságolási útmutatója szerint, ha az adózó be nem jelentett foglalkoztatottat alkalmaz vagy alkalmazott, akkor a bírság kiszabása minden esetben kötelező, és ebben az esetben mindig a maximális bírságtétel kerül kiszabásra. Csökkentésre ugyanis csak késedelem vagy hibás bejelentés esetén van lehetőség: ha az alkalmazott bejelentése teljesen elmaradt, akkor augusztus 1-jétől minden esetben kétmillió forintos bírságra lehet számítani – figyelmeztet.

A teljes cikk itt olvasható.

Fotó: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink