Adatmentés katasztrófahelyzetben

Hírek Szigeti Hajnalka
A közelmúltban Európa több országát is érintette súlyos, emberéleteket is követelő áradás, amely óriási gazdasági károkat is okozott, és nem kímélte az érintettek adathordozóit, illetve az azokon lévő adataikat sem. A KÜRT Zrt. adatmentő laborjaiba 32 adathordozó érkezett a németországi áradás után, ebből tíz menthetetlen állapotban. 22 esetben viszont Európa egyik legjobb szakembergárdája sikeresen megküzdött a természet okozta adatvesztéssel, és helyreállította az ügyfelek adatait, ezzel is segítve őket az újrakezdésben.

A KÜRT Adatmentés tapasztalatai szerint környezeti katasztrófák esetében leggyakrabban a tűz és a víz okozza a legnagyobb pusztítást adathordozóinkban, egy szakszerű tűzoltáskor pedig akár mindkettő, ebben a sorrendben. A magas hőmérséklet nyilván már önmagában sem kedvez az elektronikus alkatrészeknek, de néhány esetben a szakértők azzal is találkoznak, hogy az égés során keletkező füstben lévő koromrészecskék égnek bele a mágneslemezek felületébe – így téve a tükörsima felszínt sziklás hegységgé, azaz működésképtelenné.

A vízkáros merevlemezek sem indulnak jobb esélyekkel egy adatmentési folyamat elején.

Mivel a legtöbb esetben nem kristálytiszta hegyi patakok árasztják el az adathordozó környezetét, gyakori az erősen savas vagy lúgos kémhatás (sokszor szennyvíz árasztja el az adathordozókat), ami már rövid idő alatt is óriási mértékű korróziót okoz a vezérlő elektronika finom rajzolatában, sok esetben még a rajta lévő chipek kivezetéseit is elemészti.

Nagyon sok múlik azon, hogy mennyi idő telik el a katasztrófa és az adatmentés között.

Vízkáros merevlemez esetén például az is kiemelten fontos, hogy az adathordozó ne száradjon ki teljesen, hanem még nyirkosan jusson el a laborba. Így jobbak az esélyek a nemkívánatos sók eltávolítására, és jó, ha a rászáradt iszap sem válik még beton keménységűvé, hogy ezzel is nehezítse a helyreállítást. A szakemberek gyakran szembesülnek azzal a problémával is, hogy bármi is történt az adathordozóval, akármennyire is szörnyen néz ki, csak akad egy vállalkozószellemű ismerőse a károsultnak, aki megpróbálja bekapcsolni a végzetesen roncsolódott eszközt. Az ilyen műveletek a legkártékonyabbak, sokszor nagyobb pusztítást végeznek, mint maga a környezeti katasztrófa. Azt tanácsolják, semmiképpen se próbálkozzunk házilag megoldani ezeket az esetet, mert csak rontunk a helyzeten, és véglegessé válhat az adatvesztés.

(Borítókép: Kertész Zoltán (b) és Nagy Máté (j) hardveres adatmentő mérnökök a KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. laboratóriumában, Budaörsön 2013. február 1-jén. (Soós Lajos, MTI)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink