Adatbázisokkal segíti a közvetítők munkáját az ingatlan.com

Hírek M. O. A.
Ingatlanközvetítők előtt is megnyitja bázisát jövő évtől az ingatlan.com. Az ingatlanértékesítők így még pontosabban tudják lekövetni a piaci mozgásokat.

Alapvetően változnak a tendenciák a lakáspiacon, ami érzékenyen érinti az ingatlanközvetítőket is. A fejtörést még a legtapasztaltabb ingatlanértékesítők számára is az okozza, hogy az átalakulóban lévő piacról nehéz összeszedni megfelelő mennyiségű és minőségű információt, ezért döntött úgy az ingatlan.com, hogy jövő évtől interaktív formában teszi átláthatóvá az ingatlanpiac keresleti-kínálati folyamatait.

Könnyebb lesz követni a piac változásait
MTI Fotó: Mohai Balázs

Szeptember óta érezhetően megtorpant a lakáspiac dinamikája. Jelenleg több mint 170 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathatnak a vásárlók, ami éves összevetésben 13 százalékkal nagyobb kínálatot jelent. A vevői érdeklődések száma viszont 30-40 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel ezelőtt. Ezek a változások sokkal nehezebbé teszik a piaci tisztánlátást is – fogalmazott Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com 2023-tól megnyitja adatvagyonát minden ingatlanközvetítő ügyfele előtt, akik interaktív formában tudják visszamenőlegesen is áttekinteni a kereslet-kínálat és az árak változását ingatlantípus, alapterület vagy éppen az ingatlanok állapota szerint. Az eszköz nem csak az országos helyzetről ad átfogó képet, de a tendenciák lekérdezhetőek a különböző fővárosi kerületekre vagy bármelyik megye tetszőlegesen kiválasztott településtípusára is. Ez közlésük szerint azért fontos, mert a piac változása, működése régiónként eltérhet.

Keleti József az ingatlan.com vezetője elmondta: “Az ingatlanpiaci statisztikákat már régóta gyűjtjük, rendszerezzük és tároljuk. A jól informált ingatlanközvetítő hitünk szerint könnyebben szerez megbízást, a megbízás teljesítése során mind az eladók, mind a potenciális vevők irányába széleskörű, megbízható adatok alapján tud tájékoztatást nyújtani, így gyorsabban jöhetnek létre a tranzakciók az előttünk álló kihívásokkal teli időszakban.”

Ezek is érdekelhetnek

További híreink