A vendéglátást százötvenezer dolgozó hagyhatta már ott

Hírek Figyelo.hu

Akár 150 ezer olyan dolgozó is lehet, aki az elmúlt fél évben elhagyta a pályát – olvasható a Világgazdaság oldalán. Ráadásul legalább 3-4 évre lesz szükség ahhoz, hogy az ágazat vissza tudjon térni a 2019-es szintre – vélekedik Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

„A turizmusban dolgozó 400 ezer embernek egy nagyon komoly része el lett küldve, illetve más szakmában helyezkedett el,

mert jelen pillanatban nem tud a szakmájában dolgozni, nem tudjuk majd, hogy hogy fog alakulni ez a későbbiekben, alapvetően az újraindulás lesz a legnagyobb probléma” – fejtette ki a szövetség elnöke az ATV-nek.

„A helyzet nem egyszerű, de nem a maszkviselés miatt…” – a Szállodaszövetség elnöke szerint a járvány miatt eleve sokkal kevesebben látogatják az éttermeket, a későbbiekben pedig az újraindulás is komoly kihívást jelenthet.

A VG.hu korábban megírta, hogy a Bevásárlóutca menedzsment (BUM) érdekképviseletéhez tartozó 11 tematikus utcában készítettek felmérést a jelenlegi helyzetről, amelyből kiderült,

a 23 órai zárás közel sem okozott olyan súlyos károkat, mint a szeptember elseje óta fennálló határzár és amilyenekre a maszkviselés miatt számítanak.

A legtöbben rövidített nyitvatartással, házhoz szállítással vagy bezárással vészelik át a következő heteket, hónapokat, a járulékcsökkentés, adómérséklés segíthetne a túlélésben.

(Borítókép: Védőmaszkot viselnek egy étterem vendégei a koronavírus-járvány második hulláma miatt Nyíregyházán 2020. november 2-án. Ezen a napon életbe lépett a maszkviselésre vonatkozó új szabály: már az éttermekben, vendéglátóhelyeken és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK). (MTI/Balázs Attila)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink