A vártnál is jobban csökkent hazánk adóssága

Hírek
A friss jegybanki statisztika szerint a vártnál nagyobb mértékben esett vissza Magyarország bruttó államadóssága. 2010 óta több mint tíz százalékkal csökkent az adósságráta, mely így az éves gazdasági teljesítmény 70,9 százaléka.  

Miközben a 2010-es kormányváltáskor a GDP több mint 81 százalékát tette ki hazánk éves gazdasági teljesítményéhez viszonyított adósságrátája, addig a múlt év végén ez a mutató 70,9 százalékos volt.  Egy év leforgása alatt 2,4 százalékkal csökkent az adósságrátánk, ilyen kedvező számunk 2007 óta nem volt.

Miután a most megjelent adatok csak előzetesek, vagyis becslést tartalmaznak a bruttó hazai termék összegét illetően, így a felülvizsgálat során valószínűleg még lejjebb is kerülhet az adósságráta. Közben a nettó adósságunk tavaly a GDP 57,5 százalékra csökkent a 2017-es 62,7 százalékról.

A Magyar Nemzeti Bank kimutatása szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a nemzeti össztermék mínusz 2,2 százaléka volt tavaly, míg a háztartások esetében a GDP 5,9 százalékát tette ki a finanszírozási képesség.

Varga Mihály pénzügyminiszter a minap közölte: a cél az, hogy 2022-re 60 százalékra mérséklődjön az adósságráta, amely az uniós kulcsszint, és az euró bevezetésének az egyik fontos feltétele

Ezek is érdekelhetnek

További híreink