A várakozások felett a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Hírek Figyelő
A negyedik negyedévben sem látszik lassulás a kiskereskedelemben, ami erős támasza maradhat GDP növekedés fenntartásához is.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit a KSH adatai szerint – közölte a VG.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene

Az év első tíz hónapjában a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 5,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az elemzők optimisták

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint minden várakozást felülmúl a bővülés, így a negyedik negyedévben sem látszik lassulás a kiskereskedelemben, ami erős támasza maradhat GDP növekedés fenntartásához is.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a kiskereskedelem továbbra is jól teljesít. Ez javulást jelent az előző hónaphoz képest, de magasabb az idei év átlagos teljesítményénél is. A piaci várakozásokat felülmúló növekedés továbbra is egyértelműen a nem élelmiszer-kiskereskedelemhez köthető.

A közel 10 százalékos növekmény szerinte azt jelenti, hogy a háztartások kihasználják a kedvező anyagi helyzetüket, ugyanakkor nem látszódik a tartalékolás sem a „Black Friday” akciók előtt, amely a novemberi kiskereskedelmi forgalmat vélhetően tovább erősíti majd. Elsősorban a számítástechnikai cikkek, iparcikkek és illatszerek esetében erősödött a kereslet.

Az elemző szerint az élelmiszer kiskereskedelem valamivel az idei átlaga felett, 3,4 százalékkal bővült, vagyis jó teljesítményt láthattunk itt is. Ezzel szemben – nem meglepő módon – az üzemanyagárak emelkedésével összhangban az üzemanyag-kiskereskedelem teljesítménye az idei átlaghoz képest visszafogottabban alakult.

A mai adat az első, amely a negyedik negyedév gazdasági teljesítményéről tájékoztat, és egyértelműen erősen kezdte a magyar gazdaság ezt az időszakot. Várhatóan a jó teljesítmény az év hátralévő részében is fennmarad, így 2019 egészét tekintve valamivel 6 százalék feletti átlagos növekedéssel számolnak az ING-nél a kiskereskedelem esetében.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője a kiskereskedelmi forgalom stabil bővülését továbbra is az inflációt jelentősen meghaladó béremelkedéssel magyarázta. Az októberi adatból az is látszik, hogy a fogyasztás a negyedik negyedévben is a gazdasági növekedés fő húzóereje lehet, amely így ismét meghaladhatja a 4 százalékot.

A kiskereskedelmi forgalom növekedését 2020-ban nagyban befolyásolja majd, hogy hogyan alakul a bérek emelkedése. Bár a magyar munkaerőpiacot továbbra is a munkaerőhiány jellemzi, de a gyenge külső kereslet a cégeket óvatosságra intheti, azonban a bérnövekedés még így is dinamikus maradhat. A kiskereskedelmi forgalmon belül továbbra is látszik az internetes kereskedelem előretörése, ami az értékesítési módok átalakulását jelenti – fűzte hozzá.

.

Borítófotó: Karácsonyi vásár a III. kerületi Főtéren 2019. november 30-án. (MTI/Mónus Márton)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink