A tavalyi fékezés után idén visszatér a lendület az IT-piacon

Hírek figyelo.hu
A tavalyi visszaesés után idén ismét növekedés várható a globális informatikai piacon, a legnagyobb arányú bővülés az eszközökre szánt összegben lehet.

A Covid–19-járvány éreztette hatását a globális informatikai (IT) piacon is, a vállalatok a gazdasági bizonytalanság, a korlátozások, valamint a leállások miatt igyekeztek visszafogni költéseiket. A Gartner adatai szerint

a múlt évben a globális IT-piac 3757 milliárd dolláros volt, ez 2019-hez képest 2,2 százalékos visszaesés.

A legnagyobb mértékben az eszközökre fordított összeg csökkent, annak ellenére is, hogy a tartós home office-ra történő átállás miatt nagymértékű beszerzéseket hajtottak végre az üzleti szektor szereplői, ami a személyi számítógépek értékesítésében jelentős felfutást hozott. A piackutató cég elemzése azt is jól mutatja, hogy a felhőalapú szolgáltatásokra történő átállás, valamint az online csatorna felértékelődése az ügyfelek kiszolgálásában számottevő mértékben megnövelte az adatközponti megoldások iránti igényt, és ennek megfelelően az ilyen rendszerekre fordított összeg tavaly sem csökkent, 2,3 százalékos bővülést mértek ebben a szegmensben.

A Gartner prognózisa szerint

a visszaesést hozó tavalyi év után 2021-ben már jelentős fejlődéssel lehet számolni a vállalatok költéseiben, és megközelítheti a 4100 milliárd dollárt a globális IT-piac mérete, ami éves összevetésben 8,4 százalékos bővülés lenne.

A legnagyobb növekedés várhatóan az eszközök körében jön majd, korrigálva a 2020-as zuhanást, ezen a területen 756 milliárd dolláros költés lehet, ami 14 százalékos fejlődés lenne. Szintén látványos bővülés jöhet ebben az évben a nagyvállalati szoftverekre fordított összegben, a Gartner előrejelzése szerint 571 milliárd dollár fölötti költés lesz ezen a területen, ami éves összevetésben 10,8 százalékos növekedés. A legnagyobb szegmenst a kommunikációs szolgáltatások teszik ki már évek óta, és ebben 2021-ben sem lesz változás, 1450 milliárd dolláros lehet ez a terület, viszont itt lehet a legvisszafogottabb, mindössze 4,6 százalékos a bővülés.

Az IT már nem csupán a vállalati működést támogatja, mint ahogyan azt hagyományosan tette, hanem teljes mértékben részt vesz az üzleti értékteremtésben. Ez egyrészt azzal jár, hogy az informatika a háttértámogatói szerepkörből az előtérbe kerül, másrészt pedig a gyakran az üzleti nehézségek idején az elsők között megvágott költség helyett úgy tekintenek az ilyen jellegű kiadásokra, mint amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a vállalat bevételtermelő képességéhez

– mutatott rá John-David Lovelock, a Gartner kutatási alelnöke.

A Gartner elemzése szerint jelentős eltérések tapasztalhatók az egyes iparágak között abban, hogy milyen ütemben térnek vissza az IT-költések a járvány előtti szintre.

A pénzügyi szektor esetében például már idén visszaáll a korábbi dinamika, a kiskereskedelem és a közlekedés esetében csak 2023 környékén várható ez.

A prognózis szerint Kínában már most a 2019-es szint fölötti mértékben költenek IT-re a vállalatok, és Észak-Amerika, illetve Nyugat-Európa is visszatér még az idén a növekedési pályára, Latin-Amerikában azonban csak várhatóan 2024-ben indul meg a nagyobb fellendülés.

A kutatócég várakozása szerint 2022-ben az ideihez képest további 5,5 százalékos bővülés jöhet, jövőre a nagyvállalati szoftverekre, valamint az eszközökre szánt összeg nőhet a legnagyobb mértékben.

(Borítókép: kentoh, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink