A legrégebbi hazai gasztronómiai platform, a Dining Guide több száz vendéglátóhelyet tesztelő szakértői szerint a legjobb hazai étteremnek ebben az évben a tatai Platán Gourmet bizonyult.
Ez nemcsak az első magyar vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el, de Pesti István – akit a gála egyik műsorvezetője, Jókuti András a legszebben tálaló séfnek nevezett – és az általa vezetett csapat mindjárt két csillaggal előzött be tavaly ősszel.
A 12 fogásos degusztációs menüket kínáló étterem alapanyaghasználata rendkívül változatos, az étlap egyértelműen a séf erős és egyedi fúziós látásmódját tükrözi.

Pesti István séf
Az Év Alternatív Vendéglátóhelye – amely nem a csúcsgasztronómiát reprezentálja, hanem a korrektül elkészített, jó minőségű ételeket várták el a tesztelők – a miskolci Il BAFFO by Avalon lett, amely az értékelés szerint nívós enteriőrjével, a casual lounge-ok hangulatát idéző atmoszférájával jól igazodik a „nappali vendéglátás” műfajához. A titok nyitja a részben önkiszolgáló, és részben á la carte rendszerben működtetett éttermi koncepció. Az Il Baffo választéka a komolyabb szállodai brunch-ok kínálatával vetekszik, széles skálán mozog.
Az Év Cukrászdája díjat immár másodszor a Málna The Pastry Shop vihette haza, akik a retró-vonalra erősítettek rá, és olyan hagyományos magyar desszerteket gondoltak újra – magas technológiával és minőségi alapanyagokkal –, mint a máglyarakás vagy a (citrusos) mákos guba.
Az Év Innovatív Konyhája címet az esztergomi 42 Restaurant szerezte meg.
Az Év Szerethető Étterme a balatoni Casa Christa Étterem lett.
Az idén új díjkategóriaként bevezetett Év Szállodája címet pedig a Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest vihette haza.

Szulló Szabina és Széll Tamás a Master Good képviseletében Bárány Lászlótól vette át a díjat
Az Év Séfje Szulló Szabina és Széll Tamás lett, akik beszédükben a Stand 25 Bisztró és a Stand Étterem csapatát emelték ki, nekik köszönték meg az elért sikereket. Köztük Az ifjú séftehetségek idei díját elnyerő Dalnoki Bencét, aki a magyar csapat élén harmadik helyezést ért el a januári Bocuse d’Or szakácsverseny világdöntőjében, és évek óta a Szulló-Széll páros mellett dolgozik.
Az Év Szervizembere Németh Gergely lett a FELIX Kitchen&Bar-ból, aki munkája legfontosabb részének az alázatot nevezte meg.
Az Év Sommelier-je Díjat Becker Gábor tudhatja magáénak a KOLLÁZS – Brasserie&Bar-ból.
Az Év Borválasztéka Díj nyertese a BOTANIQ Turai Kastély & Clarisse étterem, amelynek vezető sommelier-je, Langó Tamás vette át a díjat, és úgy nyilatkozott, szakmájában kiemelten fontos a borászokkal való kölcsönös elismerés.

Zsidai Ilona Bíró Lajos séftől kapta meg az oklevelet, mellettük a műsorvezető, Jókuti András
Az életműdíjat ez évben Zsidai Ilona nyerte el.
A tavalyi év során bevezetésre került új díjkategória, a Dining Guide Best of the Best oszlopos tagjai pedig a Stand és a Mihályi Patisserie maradtak, továbbra is kiemelkedő minőséget képviselve a hazai gasztronómia életében.

Kóstolható falatok a gáláról – ez épp a magyar Bocuse d’Or-csapat világbajnoki harmadik helyezést elért desszertje
A Dining Guide 2005 óta adja át a legjobbaknak járó Az Év Étterme és a TOP10 Étterem díjakat.
Az elmúlt közel húsz évben a magyar vendéglátóhelyek modernizációjával együtt a Dining Guide tesztelési metódusa és a kiadvány is folyamatosan fejlődött, ma pedig már teljes biztonsággal állítható, hogy látásmódjuk, felkészültségük és tevékenységük megfelel az európai éttermi kalauzok színvonalának.
A vendéglátóhelyeket sújtó (energia és inflációs) krízishelyzet hatással volt a kalauz összeállítására is: idén az átlagosnál több körösnek bizonyult a tesztelés időszaka, hiszen figyelembe kellett venni a vendéglátóhelyek nyitását, zárását és koncepcionális változásait.
„A legtöbbször, hat-hét alkalommal egy – végül nagyon magas pontszámot és pozíciót elért – étteremben jártak a tesztelők, mert a hely megítélése igen megosztónak bizonyult, így biztosra szerettek volna menni” – mesélt a folyamatról Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. A végső tesztelés folyamatát idén is Fausto Arrighi, a Michelin Guide egykori legendás igazgatója segítette, aki tanácsadóként hét éve közreműködik az Étteremkalauz munkájában.
„A 2022 májusában megjelent Audi-Dining Guide Étteremkalauz első tíz helyét elfoglaló étteremből a fél évvel később megjelenő Michelin Guide kilenc éttermet Michelin-csillaggal jutalmazott. Számunkra nagyon megtisztelő, hogy a Michelin is a mi általunk megállapítottakkal ért egyet”
– mondta büszkén Herczeg Zoltán.
A TOP10+2 Étterem közé került idén:
a tatai Platán,
a Salt Budapest,
a tavalyi Év Étterme Díjjal jutalmazott Rumour by Rácz Jenő,
a 2022-ben újra nyitott Babel, amely három helyet ugrott előre a ragsorban a tavalyi eredményéhez képest,
a 42 Restaurant, amelynek séfjét, Barna Ádámot a Dining Guide tesztelői 2023-ban az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerték el,
a Costes Downtown,
a korábban a Costes Downtown konyháját vezető séf, Tiago Sabarigo 2020-ban nyitott étterme, az Essência,
a Costes Restaurant, amely tavaly márciusban újranyitott a Rumour étterem séfje, a televíziós műsorokból is ismert Rácz Jenő irányításával, de a konyha mindennapjaiért pedig a külföldi éttermekben is edződött tehetséges fiatal séf, Koppány Levente felel,
a Borkonyha, ahol a gasztronómiai koncepcióért a televíziós celebséf, Sárközi Ákos felel,
a Spago Budapest, amely idén első alkalommal került a Dining Guide Étteremkalauz TOP10-es listájára, és amely a Matild Palace Luxury Collection Hotel Budapest földszintjén működik az osztrák származású séflegenda, Wolfgang Puck éttermeként, aki közel harminc éve határozza meg az Oscar-gálák gasztronómiáját is.
A progresszív stílust két étterem képviseli a legjobbak TOP 10+2-es listáján: a MÁK Restaurant és az Onyy Műhely.
Fotók: Schumy Csaba