A SZÉP-kártya mentheti a menthetőt

Hírek Sz. H.
A családokra berendezkedő, főleg vidéki hotelek már érzékelik az előfoglalások számában, hogy a vendégkörük visszafogta a költéseit, erős kivárás és óvatosság jellemzi most a hazai utazási piacot.

A viszonylag jó nyári szezon után minden korábbinál nehezebb időszak elé néznek a szállodások, most felértékelődik minden olyan megoldás, amivel csökkenthetik működési költségeiket. Erről is beszélt Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke a nyolcadik Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó megnyitásakor – szemlézte a turizmus.com.

 

Budapest kiugrott

Országosan mind a három nyári hónapban sikerült meghaladniuk a 2021-es vendégforgalmi adatokat, júliusban és augusztusban pedig érezhetően megközelítették a 2019-es vendégéjszakaszámot. Ez elsődlegesen Budapest felívelő teljesítményének köszönhető, amit nagy mértékben támogat Ferihegy folyamatosan növekvő utasforgalma is, amely már 80 százaléka a 2019-es szintnek. A vidéki régiókban vagy stagnálást, vagy a visszaesést tapasztaltak a hotelek nyáron – mutatott rá a szakmai találkozón. Különösen súlyos az eredményromlás azoknál a házaknál, ahol már megtapasztalták a világpiaci energiaárakat, ilyen – említette példaként – az általa vezetett Kolping Hotel is.

 

Nő a nyomás

A szakma előtt álló kihívások között kiemelte a munkaerőhiányt, bár azt vélhetően enyhíti majd a változó vendégigényekre reflektáló technológiák (robotika, automatizáció, digitalizáció) fejlődése. A másik súlyos probléma az energiaárak drasztikus elszállása, amire az elnök szerint az energiaszolgáltatók még rá is játszanak a partnereiket elbizonytalanító ajánlatokkal és szerződéses feltételekkel. Ez a nyomás csöppet enyhült szeptember végére, mert az áramszolgáltatók most már olyan ajánlatokat is tesznek, amelyben nincs átvételi kötelezettség meghatározva, ami „egy hónappal ezelőtt még elképzelhetetlen volt” – tette hozzá.

 

Mi lesz a vidékkel?

Baldauf Csaba komoly esélyt lát arra, hogy a zömmel külföldieket fogadó Budapest az infláció miatt még kedvezőbbé vált ár-érték arányával még inkább keresett lehet a nemzetközi piacon, ezáltal könnyebben átvészelheti az előttünk álló kihívásokkal teli időszakot, míg a – néhány fürdőváros kivételével –70-80 százalékban belföldi keresletre építő vidék házakat súlyosan érintheti a hazai vásárlóerő gyengülése. A sok üzleti utazót fogadó, és a felnőttbarát szállodákban vélhetően kisebb lesz a visszaesés, a családokra berendezkedő hotelek azonban már érzékelik az előfoglalások számában, hogy vendégkörük visszafogta a költéseit, erős kivárás és óvatosság jellemzi most az utazási piacot.

Mentsváruk lehet a SZÉP-kártya, komoly segítséget jelentene, ha a kártyákról közel 100 milliárd forint turisztikai költés a következő fél évben lecsapódna a vidéki hotelekben.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink