A startupok számára kihívás a megfelelő befektető megtalálása

Hírek Hőnyi Gyula
Rohamléptekben növekszik a budapesti startup ökoszisztéma, az induló cégek pedig egyre több finanszírozási lehetőség közül választhatnak. A Start it @K&H hazai kockázati tőkebefektetők és angyalbefektetők bevonásával szervezett befektetői napján a legnépszerűbb megoldásokról és a befektetés elnyeréséhez elengedhetetlen pénzügyi tudatosságról tájékozódhattak az érdeklődő csapatok.

A budapesti startup ökoszisztéma értéke egy év alatt közel másfélszeresére, a tavalyi 467 millió dollárról 668-ra nőtt a terület legfontosabb globális kutató-tanácsadó cége, a Startup Genome szerint. A finanszírozás tekintetében viszont van még hova fejlődnünk:

a nemzetközi átlagnak mindössze 36 százalékát éri el a korai, ún. seed fázisban bevont tőke átlagos értéke.

Vagyis a más országokban tevékenykedő vállalkozásokhoz képest nagyjából harmadannyi pénzből kell boldogulnia a hazai, induló startupoknak, ami komoly versenyhátrányt jelenthet számukra.

A vállalkozások jellemzően saját pénzből vagy a családtól, barátoktól kapott tőke segítségével indulnak el. A fejlődéshez, növekedéshez viszont már szükség lehet külső forrásra. Ezen lehetőségek feltérképezésében nyújtott segítséget a Start it @K&H befektetői napja, ahol többek között a legnépszerűbb finanszírozási megoldásokat is megismerhették a csapatok a hazai kockázati befektetőkkel és üzleti angyalokkal együtt. A Startup Hungary felmérése szerint a legkedveltebb megoldás a helyi kockázati tőke bevonás, amelyet

a tavalyi évben a startupok 46 százaléka választott, magyar üzleti angyalokhoz pedig 22 százalék fordult.

A K&H szakértői arra is felhívták a figyelmet, hogy a sikeres tőkebevonásban a pénzügyi felkészültségnek és tudatosságnak is hatalmas szerepe van. Ehhez elengedhetetlen az átgondolt, reális pénzügyi tervezés, valamint a befektető részesedésének és az ezért cserébe kért összegnek a pontos meghatározása.

A jövő magyar startupjait díjazták

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink