A precíziós technológia a versenyképes agrárium alapja

Hírek Tóth Balázs
Szerdán hetedik alkalommal nyitotta meg kapuit Budapesten a PREGA Konferencia és Kiállítás, Magyarország legnagyobb precíziós gazdálkodással és agrárdigitalizációval foglalkozó szakmai fóruma. A kétnapos rendezvény mintegy 1000 résztvevője 18 szekcióban 120 előadást tekinthet meg, miközben az előadások szüneteiben 43 kiállítási standon találkozhat az agrárium digitális átállásához kapcsolódó legújabb fejlesztésekkel, megoldásokkal.

Az Agroinform.hu és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös szervezésében megvalósuló PREGA egyik hangsúlyos törekvése a tavaly nyáron megnyitott, az agrárdigitalizációt szolgáló pályázaton megszerezhető támogatások leghatékonyabb felhasználási lehetőségeinek bemutatása a szakmai alappillérektől a komplex rendszerekig. A tavaly megnyitott precíziós pályázatra immár több mint 200 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt, az eddigi pályázók 85 százaléka már megkapta a támogató okiratot is. Az eddigi 2400 nyertes pályázattal újabb lendületet kapott a hazai mezőgazdaság fejlesztése.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke hangsúlyozta:

A kamara kiemelt célja, hogy megismertesse a gazdálkodókkal az új technológiákat, módszereket. Felhívja a figyelmüket az alkalmazásukkal járó előnyökre, illetve azokra a hátrányokra, amelyeket azzal szenvednek el, ha kimaradnak a használatukból. A versenyképes gazdálkodásnak egyre inkább megkerülhetetlen része, alapeleme a digitalizáció.

A hét éve zajló PREGA konferenciákra visszatekintve óriási léptékű fejlődés zajlott le az elmúlt években a precíziós technológiák területén, és jelentős kihívást jelent lépést tartani ezzel a fejlődéssel. Ma már senkit nem kell meggyőzni a technológiák szükségességéről, a fő feladat az információ eljuttatása a gazdálkodókhoz, amelyben jelentős szerep jut az egyetemnek, a cégeknek, és a kormányzatnak egyaránt – emelte ki Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének elnöke, az Axiál Kft. tulajdonosa arra mutatott rá, hogy a mezőgazdasági gépgyártás jelenleg számos kihívással küzd, melyek közül kiemelte a gyártási kapacitást korlátozó alkatrészhiányt. Hozzátette: a hatékonyság javítása érdekében nem csupán a technológára, hanem képzett agrárgépészekre is szükség van.

Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója összefoglalta, hogy milyen kihívások állnak a gazdálkodók előtt a jövőben. A legnagyobb változás a növényvédelemben fog bekövetkezni. A növényvédő szerek és a műtrágyák használatának csökkentése a jelenlegi folyamatok miatt alapvetően nem elképzelhetetlen, az agrárdigitalizációs és precíziós megoldások hátteret adnak az új követelményeknek való megfeleléshez. A további fejlődést a fenntarthatósági előírások fogják meghatározni, melynek során a költségek emelkedésére kell számítani, és jelentősen megnő majd a szaktanácsadás szerepe.

A PREGA Konferencia résztvevői a rendezvény során csatlakozhatnak a MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere Program jótékonysági gyűjtéséhez, a szervezők a befolyt összeget Kárpátaljai családok megsegítésére fordítják.

Borítókép: Mónus Márton / MTI

Ezek is érdekelhetnek

További anyagaink