A jövő évtől újra a növekedés irányába fordul a turizmus a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint – nyilatkozta Kovács László a Magyar Nemzetnek.
A mostani szezon azért is jó lehet, mert a rendezvénytartásra vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziókban tömegesen merült fel igény családi ünnepségekre. Ezek kitartó húzóerőt jelentenek idén, bár a vállalati szféra még ébredezik – fogalmazott.
Az ipartestületi elnök azt mondta, hogy Budapesten elhúzódik az újraindulás. Sokan kivárnak őszig, így
a koronavírus-járvány előtti kínálatnak nagyjából a fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.
A legnagyobb gondnak továbbra is a munkaerőhiányt nevezte Kovács László, aki szerint országosan 20 százalékkal kevesebben dolgoznak a szükségesnél.
Vidékre a fővárosból is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, akik akár havi egymillió forintot is megkereshetnek a Balatonnál
– mondta.
Az elnök szerint egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló.
(Borítókép: Báránypástétomot szolgálnak fel a balatonszemesi Kistücsök étteremben 2020. augusztus 3-án. (Vasvári Tamás, MTI)