A lej gyengélkedése ágyaz meg a kormánybukásnak?

Hírek Figyelo.hu
Új rekord mélypontot ért el a lej, mert bár azt várják az elemzők, hogy a román jegybank kamatemeléssel támogatja meg, a parlamentben bizalmatlansági szavazás jön, ami a kormány bukását hozhatja,t és hosszú politikai bizonytalanságot.

A lej 4,957 körül ütött meg új rekord gyenge szintet az euró ellen még hétfőn este, ahonnan egyelőre visszapattant, miközben a közép-európai devizák ma reggel mind erősödgetéssel kezdték a napot. Két ellentétes irányú hatás érheti ma a román fizetőeszközt. A jegybank várhatóan, több hónapos hezitálás után csatlakozik a magyar és a cseh központi bankokhoz, és kamatai emelésébe kezd. Ez hóna alá nyúlhat a lejnek, de növelheti az eladási nyomást, hogy Florin Citu kormánya várhatóan megbukik a keddi bizalmatlansági szavazáson a parlamentben, miután a liberális miniszterelnök összeveszett pártja fő koalíciós partnerével – olvasható a VG cikkében.

Csak a reformok segíthetnek Románián

A román kormányok jönnek-mennek, de a befektetők ezúttal idegesebbnek tűnnek, mint máskor. A hétfői román állampapír aukció kereslet híján befuccsolt, ezt követően ütötte meg az újabb rekord mélypontot a lej.

Szánkázása egyre mélyebb szintekre tulajdonképp nem új jelenség, hanem több éves folyamat, de most közel került az 5-ös pszichológiai szinthez, ami veszélyes zóna.

A jegybank sikerrel tartotta ellenőrzése alatt a gyengülési folyamatot az elmúlt években, az azonban elgondolkodtató, hogy az sem fékezte le a mozgást, hogy a felszökő inflációs adatok hatására a bank vélhetően a kamatszigorítás útjára lép.

Az idegességet fokozza, hogy a kormány úgy bukhat, hogy közben a járványban Románia kritikus szakaszban jár.

Az Európai Unió egyik legkevésbé átoltott országában felszökött az új Covid-19 fertőzések száma, a napi tízezret is meghaladta a szám, a halálos áldozatoké pedig napi kétszáz körül van, és az egészségügyi rendszer köüzel áll a túlterhelődéshez.

Kártyavár a román biztosítási piacon

(Borítókép: Tüntetők a Florin Citu vezette román kormány járványügyi intézkedései ellen tiltakoznak Bukarestben 2021. október 2-án. A demonstrációt több nacionalista szervezet, köztük a 2020 decemberében parlamenti képviseletet szerzett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az úzvölgyi temetőgyalázásról elhíresült Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület szervezte. (MTI/AP/Vadim Ghirda)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink