A közbeszerzéses beruházásoknál szükség van a digitalizációra

Hírek Tóth Balázs
A hazai közbeszerzések legnagyobb részét az építőipari beruházások teszik ki, arányuk tavaly meghaladta a kétharmadot, értékük a 2600 milliárd forintot. A közbeszerzésben megvalósuló építőipari beruházásoknál a kötöttebb szabályozás miatt kiemelten fontos a projektek megfelelő előkészítése, naprakész nyomon követése, amiben egyre inkább megkerülhetetlenné válik a digitalizáció.

Három szervezet, a Közbeszerzési Hatóság, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) képviselői azért indítottak útjára egy országos rendezvénysorozatot, hogy a legfrissebb információkat megosszák az ajánlatkérőkkel és a kivitelezőkkel, a közbeszerzésekkel foglalkozó szakemberekkel. A rendezvénysorozat célja, hogy az érintettek a mostani, változékony nemzetközi és hazai gazdasági, illetve piaci viszonyokat az építési célú közbeszerzések terén minél hatékonyabban tudják kezelni. A roadshow első állomásán, Debrecenben elhangzott, hogy a korábbiaknál is nagyobb hangsúlyt kell fektetni az építési közbeszerzések előkészítésére, mert a gazdaság legtöbb ágazatához hasonlóan az építőiparra is erősen hat a nemzetközi és hazai inflációs nyomás, a nyersanyag-, illetve a szakemberhiány.

Koji Lászlónak, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökének a véleménye szerint a jövőben az állami létesítmények kiviteli terv mélységű előkészítésére van szükség, mert ez szolgálja a kiszámíthatóságot. A szakszövetség ezért azt javasolja, hogy minden közösségi beruházásnak legyen egy megrendelői projektmenedzsere, aki felel az irányításért, döntésekért, a fedezetért, a jogszerűségért és az ellenőrzésért. Az ÉVOSZ ezen túlmenően szükségesnek látja az előre nem látott eseményekből, piaci változásokból fakadó kockázatok megosztásának beépítését a közbeszerzési szerződésekbe. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az ajánlatkérők és a nyertesek írásban rögzített módon állapodnának meg az árak jövőbeni változásának közös kezelésében. Ennek köszönhetően nem lenne szükség menet közben időigényes szerződésmódosításokra. „ A tervezési, kivitelezési, épületüzemeltetési folyamatok naprakész nyomon követése ma már elképzelhetetlen a hagyományos módon, a sokat emlegetett kockás papíron, a digitális átállással ráadásul pénzt és időt is nyernek a cégek” – mondta Simon Szilárd, a PlanRadar építőipari és épületfenntartási szoftvert forgalmazó bécsi cég magyarországi képviselője.

Júliusban 3 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve az előző havi 8,1 százalékos csökkenés után. A júniusinál 5,8 százalékkal nagyobb volt az ágazat szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az idei év első hét hónapjában az építőipari termelés 6,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét. A PlanRadar egy platform- és eszközfüggetlen webalapú SaaS-megoldás (Software as a Service), az építési és ingatlanprojektek dokumentációjához és kommunikációjához. Minden munkafolyamat optimalizálására használható, a hiba- és feladatkezeléstől kezdve, a karbantartáson, épületellenőrzésen, és építési dokumentáción keresztül, egészen az átadás-átvételig. Az alkalmazás telepítés nélkül elérhető minden webes felületen, valamint okostelefon és táblagép applikációként is, melyek természetesen az összes szoftverre optimalizálva vannak. Segítségével a felhasználók minden információt megoszthatnak egymással. A munkafolyamatok digitalizálásával a PlanRadar csökkenti a hibák gyakoriságát, a bécsi székhellyel rendelkező vállalat jelenleg több mint 14 500 ügyfelet szolgál ki több mint 60 országban.

 

Kép: Getty Images

Ezek is érdekelhetnek

További híreink