A koronavírus hatása a magyar villamosenergia-piacra

Hírek figyelo.hu

Európában a járvány terjedésével jelentősen visszaesett az üzleti aktivitás, és ezzel párhuzamosan a villamosenergia-fogyasztás – olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elemzésében, amely a koronavírus-járvány hatásait vizsgálja a magyar villamosenergia-piacra.

Míg a legsúlyosabban érintett Olaszországban 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a kereslet márciusban az előző év azonos hónapjához viszonyítva, Európában átlagosan 4,4 százalék volt a visszaesés.

Magyarországon márciusban még a villamosenergia-fogyasztás bővülése volt regisztrálható. Ennek egyik oka az volt, hogy 2020-ban hétvégére esett március 15-e, így kettővel több munkanap volt. Az átlagos hőmérséklet 1,9 Celsius fokkal hidegebb volt, mint tavaly ilyenkor, amely szintén a villamosenergia-kereslet növekedése irányába hatott. Ha a hőmérséklet- és munkanaphatással korrigáljuk az adatokat, akkor márciusban 1 százalékos csökkenés volt megfigyelhető.

A heti bontásban látható, hogy a villamosenergia-fogyasztás a korábbi 2 százalék körüli éves növekedési ütem után a 12. héten (március 16-23.), a veszélyhelyzet március 11-én történt kihirdetése után kezdett el csökkenni, és a kijárási korlátozások bevezetését követően, áprilistól mutat jelentős visszaesést.

A preventív célú tevékenység-korlátozásokon túl a kereslet csökkenéséhez nagymértékben hozzájárultak a termékek és szolgáltatások keresletének zsugorodása és a beszállítói láncokban jelentkező fennakadások is. A hőmérséklet és munkanaphatástól korrigált adatok a 15. héten 11 százalékos visszaesést mutattak 2019 azonos hetéhez viszonyítva. A 16. héten azonban nem mélyült tovább a visszaesés.

.

Borítókép: Travel Drawn, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink