A kormány nem ért egyet a Világbank exvezetőjét ért támadásokkal

Hírek Figyelo.hu

A magyar kormány nem ért egyet a Világbank volt vezetőjét ért támadásokkal, azokat nem tekinti megalapozottaknak, ezért támogatásáról biztosítja Kristalina Georgievát

– jelentette ki Varga Mihály a Világbank korábbi vezérigazgatóját, az IMF jelenlegi vezetőjét ért vádakra reagálva.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar kormány elítél minden olyan törekvést, amely politikai megfontolásból és érdemi vizsgálatok lezárása nélkül befolyásolná bármely nemzetközi pénzügyi intézmény működését. A kormány álláspontja szerint Kristalina Georgieva korábbi szakmai életútja és felkészültsége megkérdőjelezhetetlen, a Covid-válság során mutatott teljesítménye az IMF élén példamutató, az őt ért támadások politikai hátterűek, amelyeknek nincs helye a nemzetközi pénzügyi intézmények területén.

Ahogy korábban megírtuk, a WilmerHale amerikai ügyvédi iroda nyilvánosságra hozta azt a jelentését, amely szerint

a Világbank 2018-as Doing Business versenyképességi rangsorának elkészítésekor a szervezet vezetése nyomást gyakorolt a készítőkre, hogy korrigálják Kína eredményeit.

A Világbank vezérigazgatója 2017 januárja és 2019 októbere között az a Kristalina Georgieva volt, aki jelenleg az IMF elnöke. A jelentés ráadásul név szerint megemlíti a bolgár közgazdászt is, aki a dokumentumok szerint Kína mellett lobbizott. Georgieva egyértelműen tagadta a rangsor befolyásolásával kapcsolatos vádakat.

(Borítókép: Kristalina Georgieva, a Világbank volt vezetője (JIM WATSON, Europress/AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink