A karácsony meghatározó ünnep a magyaroknak

Hírek Helmeczi Zoltán
Tízből kilenc magyar ember úgy gondolja, a karácsony nagyon fontos ünnep az egész család számára – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából, amely ezer ember megkérdezésével készült.

A Figyelőhöz is eljuttatott felmérés eredménye szerint a válaszadók 79 százaléka mondta azt: a vírushelyzet sem gátolhatja abban, hogy együtt töltse az ünnepi időszakot a családjával.

A kutatásban részt vevők csaknem háromnegyede szerint az ajándékozás fontos része a karácsonynak, ezért mindig készül valamilyen meglepetéssel a hozzá közel állók számára. A többség családtagjait, elsősorban gyermekét, párját, szüleit, testvéreit, rokonait ajándékozza meg, de a megkérdezettek harmada barátait, ötödük pedig kollégáit, más ismerőseit is meglepi.

A magyarok több mint 50 százaléka jótékonykodni is szokott advent idején.

Arra a kérdésre, hogy mennyit költenek idén karácsonykor, tízből hat ember mondta azt, hogy ugyanannyit, mint tavaly. A válaszadók 22 százaléka többet, 16 százalékuk viszont kevesebbet szán idén az ünnepekre. Az ajándékokra elkülönített összegek esetében 45 százalékuk legfeljebb 30 ezer, további 31 százalékuk pedig 30 és 60 ezer forint közötti összeget költ az ajándékokra. Tízből kilenc esetben a vásárolt ajándékok ára nem haladja meg a 100 ezer forintot.

Az is kiderült, hogy a karácsonyra többet költő nyugdíjas válaszadók közel kétharmada úgy gondolja, hogy a pluszkiadást a nyugdíjprémium és a nyugdíjemelés miatt engedheti meg magának – ismertette a felmérés eredményeit a KINCS.

A fiatalok az online karácsonyi bevásárlásban hisznek

(Borítókép: Figyelő)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink