A járvány ellenére is bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre

Hírek Figyelo.hu

A kkv szektor várakozásait nem befolyásolta jelentősen novemberig a járvány második hulláma.

A november 11-én érvénybe lépett szigorító járványügyi intézkedések ismeretében végzett,

negyedik negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás eredményei szerint optimizmussal tekintenek a hazai kis- és középvállalkozások az új esztendőre.

A Világgazdaság cikkében szereplő legfrissebb adatok alapján ugyanis, az előző időszakhoz képest 2 pontos növekedéssel, az index 9 ponton áll. Az augusztusi eredményekhez képest emelkedett az index értéke, ami azt mutatja, hogy óvatosan, de bizakodva tekintenek a 2021-es évre a hazai kkv-k. Ez annak köszönhető, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó várakozások.

Úgy tűnik, a vállalkozások már megtanultak együtt élni a bizonytalansággal és amennyire lehet, alkalmazkodtak a változásokhoz. A december 18-án bejelentett újabb gazdaságvédelmi lépések várhatóan pozitív hatása pedig valószínűleg a jövő évtől mutatkozik majd meg

– foglalta össze Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Fotó: K&H

A legstabilabb a mezőgazdaság

A különböző méretű cégeket vizsgálva a mikro-, valamint a kisvállalkozások várakozásai enyhe javulást mutatnak, ugyanis az előző negyedévhez képest némileg növekedtek az idei évre vonatkozó kilátásaik (3 pont és 14 pont), nekik köszönhető a főindex enyhe javulása.

Eközben a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű középvállalkozások hangulata számottevően romlott: 13 pontos zuhanással 19 ponton áll, ám összességében véve még így is ők tekinthetőek a legbizakodóbbnak.

Az ágazatokat tekintve továbbra is a mezőgazdasági cégek a legderűlátóbbak, mivel várakozásaik jelentősen, 19 pontról 25 pontra emelkedtek.

Az ipari, kereskedelmi, valamint a szolgáltatási szektor várakozásai ehhez képest csupán kismértékben javultak, ám mindegyik ágazat esetében pozitív várakozásokról beszélhetünk: az ipar jelenleg 11, a kereskedelem 10, a szolgáltatás szektor várakozásai pedig 6 ponton állnak.

(Borítókép: Szarvasmarha Ficsor Árpád mezőgazdasági vállalkozó dunaharaszti tehenészetében, ahol Nagy István agrárminiszter az őstermelőket érintő változásokról tartott tájékoztatót 2021. január 7-én. Kedvező adózási feltételeket és csökkenő adminisztrációs terheket biztosít a kormány az új családi gazdaságokról szóló törvényben a gazdálkodóknak. (MTI/Illyés Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink