Elindult a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

Hírek Tóth Balázs

A pénzügyi tudatosság különösen fontossá vált a járványhelyzetben, a felelős pénzügyi tervezés, a családi költségvetés átgondolása egyre nagyobb jelentőséget kap a családok életében – mutatott rá Varga Mihály a hetedik PÉNZ7 online keretek között megtartott hétfői megnyitóján, Budapesten.

A pénzügyminiszter elmondta:

idén is nagy az érdeklődés a PÉNZ7 eseménysorozata iránt, több mint 1000 iskola mintegy 170 ezer diákja 12 ezer speciális tanóra keretében, 700 önkéntes közreműködésével kapcsolódik be a programba. A magyar PÉNZ7 eseményeit idén március 1–5. között tartják meg.

A pénzügyminiszter jelezte: a magyar rendezvénysorozat 2017-től 2019-ig Európa és a világ legtöbb fiatalt elérő pénzügyi programja lett a European és a Global Money Week programsorozat keretében.

Elmondta, tavaly csak azért nem sikerült megszerezni ezt a rangos címet, mert a koronavírus-járvány közepette csak nálunk sikerült megtartani ezeket az eseményeket.

Tavaly 217 664 diákhoz ért el a program, és az elmúlt hét év alatt összesen 1,7 millió diákhoz jutottak el szervezett formában a pénzügyi, illetve vállalkozói ismeretek.

Varga Mihály szerint jelentős nemzetközi elismerés jelent, hogy Magyarországot tavaly beválasztották a Global Money Week 16 fős munkacsoportjába, ezzel is elismerve, hogy hazánk a pénzügyi ismeretek átadása és oktatása terén a legjobb gyakorlatot képviselő országok között szerepel.

Az idei téma a családi költségvetés lesz, ez a téma különösen fontossá vált a járványhelyzet miatt, hiszen számos család olyan kihívásokkal néz szembe, amelyeknek megoldásában a hosszabb távú pénzügyi tervezés segítséget nyújthat – jelezte a pénzügyminiszter.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerint a Pénz7 és a mögötte álló tudásanyag mára olyan branddá fejlődött, amelyet nemzetközi szinten is értékesíteni lehet.

Az idei rendezvénysorozatot a digitális tanrend bevezetése miatt új módon, digitális térben rendezik meg, a témahét programját komoly tananyag fejlesztés előzte meg, ezt a munkát hagyományosan a Pénziránytű Alapítvány koordinálta.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett: a nemzetközi program jelenleg már a világ 170 országában körülbelül 30 millió diákhoz ér el. Magyarország 2015-ben azzal a céllal csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy a mindennapi életben használható tudással vértezzék fel a diákokat.

Hegedűs Éva, a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja szerint a program célja, hogy ne csak a diákok, hanem a jelenlegi középkorúak is jobban értsék azokat a pénzügyi összefüggéseket, folyamatokat, amelyek az egész életüket meghatározzák. Hegedűs Éva szerint a digitálisan tartott órák még jobban rávetítik a figyelmet a digitálisan intézhető pénzügyekre.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arról szólt, hogy a járványhelyzet ellenére a Pénz7 ebben az évben több mint ezer iskola, mintegy 170 ezer diákjának ismereteit bővíti.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kiemelte:

a Pénz7 pénzügyi programjához már ötödik éve a vállalkozói ismeretek oktatása is kapcsolódik, így a témával foglalkozó iskolai órákon nemcsak a pénzügyi, de a vállalkozói léthez szükséges alapvető tudást is megismerhetik az általános iskolák tanulói és a középiskolás diákok.

A PÉNZ7 programsorozata – a járványhelyzet miatt – digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal segíti a tanórák megtartását. Online tanórát, illetve rögzített előadást tart többek között Varga Mihály, Kandrács Csaba jegybanki alelnök és számos kormányzati, illetve banki vezető. A „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés”, illetve a „Vállalkozz okosan!” témakörök a fiatalok gyakorlati ismereteit helyezik a középpontba.

A PÉNZ7 rendezvényein, az osztályfőnöki, az életvitel-, matematika- vagy történelemórákon élményalapú tananyagok segítségével ismertetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal.

(Borítókép: SFIO CRACHO, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink