A halmozódások fűtik a lottóforgalmat

Hírek figyelo.hu
Tizenegy játékost is milliárdossá tett az elmúlt öt évben az ötös lottó, de a szerepére a sportfogadási és sorsjegyüzletág megerősödése is hatást gyakorolt.

Csak az ötös lottó révén az elmúlt öt évben 6461 játékos lett milliomos, 11 pedig milliárdos – közölte a Világgazdasággal a Szerencsejáték Zrt.

Tavaly 1140-en örülhettek egymillió forintnál nagyobb összegnek, hárman pedig milliárdos nyereménnyel gazdagodtak.

A végleges 2020-as bevételi adatok még nem ismertek, de az látható, hogy a számsorsjátékok összforgalmi aránya – a sportfogadási és a sorsjegyüzletág megerősödésével összefüggésben – 2014 és 2019 között mérséklődött. Az ötös lottó részaránya a számsorsjátékok értékesítéséből 39 százalékot, a társaság teljes árbevételéből pedig 9,5 százalékot tett ki 2019-ben, ez a vizsgált időszakban 7,3, illetve 7,2 százalékpontos csökkenés. Eközben az üzletág súlya az összforgalomban 36,1-ről 24,3 százalékra apadt.

Az ötös lottó esetében átlagosan 3 millió alapjátékot adnak fel egy héten. Ahogy azonban nő a várható főnyeremény, úgy emelkedik a szelvényszám, amely tavaly tavasszal, a 38 hétig tartó halmozódás időszakában hetekig 5 millió felett volt, március 9. és 15. között a 7 milliót meghaladva tetőzött.

A legutóbbi, december 19-i, 3,95 milliárd forintos jackpotot 21 hét után vitték el, a telitalálat előtti hetekben pedig 4 millió fölött volt a vásárolt alapjátékok száma. A hónap elején az emberek többet lottóznak, a végén kevesebbet, napi bontás szerint pedig a sorsolás napján, szombaton adják fel a legtöbb szelvényt.

A részvételi szabályzat, és vele együtt az ötös lottó ára legutóbb 2019. december 28-án változott, amikor az alapjáték 250-ről 300 forintra drágult. Ezt megelőzően 2016 novemberében nőtt 225-ről 250 forintra egy szelvény ára, de a részvételi díjak emelésével a nyereményalap is dinamikusabban növekedett.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatja

(Borítókép: Fortepan)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink