A halak is rákosak és öregek lehetnek a túlevéstől

Hírek Dombi Margit
Zebrahalakon és hidrákon és végzett kísérletek tanúsága szerint az állatvilág alacsonyabb rendű képviselőinél is rákhoz és az öregedés felgyorsításához vezethet a túlevés – derült ki a Debreceni Egyetem francia, kanadai és ausztrál tudósokkal végzett közös kutatásából.

A táplálkozás és a tumorok kialakulása közötti összefüggést tanulmányozó kutatás eredményeit összegrő tanulmányt a közelmúltban publikálták a kutatók a Scientific Reportsban publikálták a kutatók. Az ötéves ciklust felölelő a közös munkáról a francia kutatási hálózat /CNRS/ is megjelentetett beszámolt.

Az unideb.hu beszámolója szerint a kutatók a Montpellier-i Egyetem Frédéric Thomas professzor vezette kutatócsoportjával együttműködve vizsgálták a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti összefüggést, és sikerült bizonyítani, hogy az étrend korlátozása megakadályozza illetve lassítja a rák kialakulását.

Közösen végzett kutatásunk egy olyan összefüggésre vonatkozik, amit emlősökre nézve relatíve jól ismerünk, most pedig általánosítottuk az állatvilág egészére. Megállapítottuk, hogy összefüggés van a kalóriafogyasztás, vagyis a bevitt táplálék mennyisége és a rák kialakulásának kockázata között. Édesvízi hidrákat és zebrahalakat vizsgálva arra jutottunk, minél magasabb a fogyasztás, annál magasabb a rák kialakulásának esélye. Sőt, a rák mellett az öregedéssel járó megbetegedésekre is érvényes ez

– foglalta össze röviden a kutatás eredményeit Tökölyi Jácint, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék egyetemi docense.

Az egyetemi docens kiemelte: az összefüggést a meglévő kutatások alapján nem olyan egyszerű kimutatni az embereknél, több évtizedes kísérletekből kevés akad, a főemlősök esetében viszont egyértelműen alá lehet támasztani a táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti viszonyt.

A kutató közölte, kísérletileg bizonyították, ezért biztosan kijelenthető, hogy a csökkentett táplálékfogyasztás jelentős egészségügyi előnyökkel jár. – Még csak felülről karcoljuk, mi is zajlik a háttérben. Folytatjuk a munkát, és bízunk benne, ezzel is segíthetünk megfejteni, miért, hogyan alakulnak ki tumorok.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ezek is érdekelhetnek

További híreink