A gyógyszeripar csúcskategóriás termékei

Hírek Hőnyi Gyula

A biologikumokról, a koronavírusról és bizniszről beszélgettünk Kacskovics Imre az ELTE TTK dékánjával, a magyar koronavírus elleni gyógyszer fejlesztésnek vezetője. A vele készült interjú a Figyelő legfrissebb számában olvasható.

A hagyományos gyógyszer alatt általában kis molekulákra gondolnak, amelyet kémiai szintézissel állítanak elő – magyarázza Kacskovics Imre dékán. Ez most is uralja az orvosi terápiás eszköztárat, bár már az elmúlt évtized során a legnagyobb értékű gyógyszerek közül a biologikumok dominálnak. Ugyanakkor, valóban az újabb fejlesztések során egyre nagyobb százalékban ezeknél lényegesen nagyobb és összetettebb molekulákat hoznak létre valamilyen élő szervezet (baktérium, gomba, növényi- és állati sejtek, genetikailag módosított növények és állatok) révén.

Ebben az esetben a gyógyszereket jelentő genetikai információt megtervezik és molekuláris biológiai, biotechnológiai („génsebészeti”) módszerekkel állítják elő, amit azután az élő szervezetbe juttatnak, hogy azok megtermeljék a biologikumnak nevezett gyógyszert.

A koronavírus gyógyszer fejlesztése kapcsán használt antitest terápia több mint húsz éve itt van velünk és olyan betegségeket gyógyítanak vele, mint az emlőrák egyik fajtája. Itthon is évek óta elérhető a gyógyszer, emberek ezreit kezelték már vele hatékonyan. Ezek sokkal kevésbé agresszív beavatkozások, mint egy általánosabb citosztatikum, sokkal kevésbé alakulnak ki mellékhatások.

A magyar gyógyszer jelen pillanatban a preklinikai fázisnál tart. Ezek a rendelkezésre álló állami támogatásból megvalósíthatók. A kért összeg első részét megkaptuk

– válaszolta a Figyelő kérdésére Kacskovics – azzal, hogy lássák a fejlesztést, és annak alapján megfontolják a folytatást. Az eddigi kísérleteinkkel igazoltuk, hogy ez a biologikum a kísérlethez használt hörcsögökben működik, megvédi őket a súlyos tüdőgyulladástól. Most a folytatásról tárgyalunk. A klinikai vizsgálat! Na az kerül majd nagyon sokba. Ott külső cégeket kell megbízni, hogy végezzenek el feladatokat. Ha jók az eredmények, több opció is nyílik a fejlesztés folytatására. A gyógyszer fejlesztése még jó ideig eltart. Ettől még nagyon bizakodóak vagyunk.

(Borítókép: Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja (Fürjes Viktória)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink