A gázcsapok elzárásával fenyegetőzik Lukasenka

Hírek MTI / Figyelo.hu
Hideg tél elé nézhetnek a németek, ha Aljekszandr Lukasenka beváltja a fenyegetését.

„Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és a litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél”

– jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézett.

Fotó: wikimedia commons

A belarusz államfő azzal fenyeget, hogy elzárja az országán keresztül haladó, Jamal gázvezetéket. A Lengyelországon – illetve egy leágazás után Szlovákián is – átmenő vezeték elsősorban Nyugat-Európába, azon belül is főként Németországba szállítja a gázt. A korridor kapacitása 33 milliárd köbméter évente. Lukasenka csütörtökön arról beszélt, hogy

az Európai Unió által által belengetett új büntetőintézkedésére válaszul az Oroszországból ezen keresztül folyó tranzitot teljesen leállíthatja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán jelentette be, hogy az EU a jövő héten újabb szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen, válaszul arra, hogy Minszk eszközként használja a migránsokat, és a bevándorlókat élő pajzsként használva válsághelyzetet idézett elő az unió keleti határán. Von der Leyen hozzátette: a korlátozások magánszemélyekre és szervezetekre is vonatkoznak majd. Hírügynökségi információk szerint az EU mintegy 30 személyt és szervezetet, köztük Uladzimir Makej fehérorosz külügyminisztert és a Belavia nevű fehérorosz légitársaságot is célba veszi az intézkedésekkel.

Elszabadultak az indulatok a lengyel-belarusz határon Fotó: Leonid Shcheglov / BELTA / AFP

A fehérorosz külügyminiszter közölte egy csütörtöki interjújában, hogy az Európai Unió nem hajlandó tárgyalni Minszkkel az Unióval közös határon tapasztalható migrációs válságról. Hozzátette: szerinte

a jelenlegi válság az EU „meggondolatlan politikájának következménye”, mert Brüsszel „hívta a menekülteket”, és kijelentette, hogy kész fogadni őket.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük az iraki Kurdisztánból, de Szíriából és afrikai országokból is jönnek, köztük nők és gyerekek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált. Ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt.

(Borítókép: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink