A fiatalok negyede vesztette el állását a járvány miatt

Hírek figyelo.hu

A fiatalok 27 százaléka vesztette el a munkáját és 32 százalékuk számít általános bércsökkenésre a koronavírus hatásai nyomán – derül ki a Zyntern közleményéből.

Leginkább a szakképzésben tanuló fiatalok aggódnak a koronavírus okozta helyzet miatt és a bölcsészek érzik magukat leginkább érintettnek a negatív következményekkel. Országos kutatás eredményeit publikálta az állásportál.

A portál idén második alkalommal végzett országos kutatást, amelynek fókusza a fiatalok (16-26 éves korosztály) munkaerő piaci preferenciáinak vizsgálata volt.

Arra a kérdésre, hogy A koronavírus terjedése miatt kialakult jelenlegi helyzet milyen hatással van rád? az összes kitöltő 32 százaléka válaszolta, hogy aggódik.

A második specifikus kérdésre, hogy A koronavírus terjedése miatt kialakult helyzet milyen hatással van/volt a munkaviszonyodra?

az összes válaszadó 27 százaléka jelezte, hogy elvesztette gyakornoki vagy főállású munkáját.

A harmadik, koronavírus közép-, és hosszútávú munkaerőpiaci hatásait vizsgáló kérdésre, a kitöltők több mint fele válaszolta, hogy a cégek erőteljes digitális fejlesztésekbe fognak kezdeni (55,5 százalék), illetve, hogy nehezebb lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon (50,5 százalék).

Szintén a koronavírus közép-, és hosszútávú munkaerőpiaci hatásait vizsgáló kérdés kapcsán, az összes válaszadó 34 százaléka gondolja azt, hogy csökkenni fognak a bérek a vírus nyomán.

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő fiatalok egy parkban (MTI/EPA/EFE/Yander Zamora)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink