A fiatalok kétharmada optimistán tekint 2023-ra

Hírek Tóth Balázs
A 30 év alatti fiatalok 63 százaléka bizakodva néz a 2023-as évre – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) kutatásából. Az átlagosnál optimistábbak a húszas éveikben járó fiatalok, a kisgyermeket nevelő szülők, a nők és a nagycsaládosok.

A KINCS tavaly év végén készült felméréséből kiderül, hogy a magyarok 45 százaléka bizakodva tekint a most induló új évre. A megkérdezettek közül leginkább a 30 év alatti fiatalok tekintenek optimistán a jövőbe. Mellettük a nők, a gyes-en, gyed-en lévő kisgyermekes anyák és a három vagy több gyermeket nevelő szülők bizakodóbbak az átlagnál. Erre meg is van az okuk, hiszen 2023-ban újabb családtámogatási intézkedések segítik őket: a többi között a 30 év alatti anyák szja-mentessége, a diákhitel elengedés gyermekvállalás esetén, a meghosszabbított babaváró és falusi csok.

Könnyítések adnak okot a bizakodásra, egyik ilyen változás a diákhitel elengedése gyermekvállalás esetén Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A megkérdezettek a legnagyobb pozitív változást a járványhelyzet tekintetében várják, közel harmaduk bízik a háborús helyzet javulásában, minden ötödik válaszadó pedig az energiahelyzet jobbra fordulására számít. Minden hatodik ember inkább pesszimistának tekinthető a brüsszeli szankciók okozta gazdasági helyzet, az infláció és az életszínvonal általános alakulását illetően, érdekes ugyanakkor, hogy a személyes életük kapcsán sokkal optimistábbak, tízből nyolc válaszadó bizakodó. Harmaduk úgy gondolja, hogy 2023-ban javulni fognak az anyagi lehetőségei és az életszínvonala, miközben nagyjából a megkérdezettek fele változatlan körülményekre számít a saját életében. A legnagyobb stabilitást a családi kapcsolatokban és a lakáskörülményeikben várják. A megkérdezettek többsége úgy gondolja, hogy a boldogságérzete és az általános hangulata 2023-ban ugyanolyan vagy jobb lesz, mint amilyen 2022-ben volt. Az országos reprezentatív kutatás 1000 ember telefonos megkérdezésével készült a felnőtt magyar lakosság körében, 2022. november 30. és december 8. között.

Borítókép: Karnok Csaba Délmagyarország

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink