A felszín alatt már a adósságpiacok megremegésére készülnek a befektetők

Hírek figyelo.hu

Ugrásszerűen megnőtt a forgalom a derivatívák amerikai piacain az elmúlt időszakban. A befektetők sorra kötik vállalatikötvény-portfólióikra a CDS-ügyleteket. Ez egyfajta biztosításként szolgál arra az esetre, ha egy cég nem képes fizetni lejáró kötvényei után. Attól tartanak, hogy a részvénypiacokon végbement esés, a romló profitkilátások a vállalati kötvények piacán is eladási hullámhoz vezetnek. A Swaps and Derivatives Association nevű szervezet adatai szerint a múlt hónapban 197 milliárd dollár értékben kötöttek ilyen ügyleteket a decemberi 123 milliárd után. A januári összeg a legnagyobb 2020 márciusa, a pandémia kitörése, a teljes piaci bizonytalanság óta.

Az is aggodalomra ad okot, hogy a magas szintű infláció nyomán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelési ciklusba kezd, ami a megnövekvő finanszírozási költségek révén rontja a kockázatosabb részvények és kötvények értékelését. Az év elején a részvénypiaci korrekció ellenére a fix hozamú befektetések szegmense viszonylag nyugodt maradt. A kockázatos, bóvli kategóriába sorolt vállalati kötvények és az amerikai állampapírok hozama közötti különbség nem haladta meg a tavaly decemberi szintet.

Megremegnek a hitelpiacok

A derivatívák piacán tapasztalható erősödő aktivitás azonban arra utal, hogy

a felszín alatt a befektetők már készülnek arra, hogy a hitelpiacok is megremegnek.

Hiába a viszonylag kedvező makrogazdasági helyzet, a bővülő GDP, a mérséklődő munkanélküliség, a javuló cégeredmények, a kötvénypiac mind kevésbé profitál ezekből, egyre csökken a kockázatvállalási hajlandóság. A kedvező makroadatok csak fékezni képesek a közelgő kamatemelési hullám által keltett piaci turbulenciákat.

A vállalati kötvényekkel foglalkozó tőzsdén forgalmazott befektetési alapoknál (ETF) a legnagyobbak között is több olyan akad, amely a határidős piacon short pozíciókat vett fel a portfóliójába. Ez azt jelenti, hogy áresésre számítanak, így határidőre eladnak, hogy ha bekövetkezik a korrekció, nyereségre tegyenek szert. Jellemző stratégia az is, hogy a részvénypiacot shortolók átállnak a kötvénypiaci short pozíciókra – ők szintén arra számítanak, hogy a részvényáresés átterjed a fix hozamú instrumentumokra.

A Bloomberg adatai szerint január 18-án a befektetők a legnagyobb jelentős kockázatú (high-yield) vállalati kötvényekkel foglalkozó ETF-ből, a HYG-ből 1,3 milliárd dollárt vettek ki, ami 2020 februárja óta a legmagasabb összeg. A high-yield portfóliók az idén immár több mint negyedik hete folyamatosan csökkennek – az állomány az év elejétől kezdve 11 milliárd dollárral zsugorodott.

Hasonló a helyzet Európában, ahol

a csőd elleni biztosításként szolgáló CDS-felárak 2020 novembere óta nem látott szintre emelkedtek.

Az öreg kontinensen ráadásul geopolitikai kockázatok is rontják a helyzetet. A piac ideges az orosz–ukrán konfliktus és az ennek nyomán dráguló gáz miatt. Az energiaköltségek megugrása eddig is rontotta a vállalati szektor nyereségkilátásait. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor a részvénypiaci korrekció Európában szintén átterjedhet a kötvénypiacra. A vállalati nagy kockázatú, ezért jelentős hozamot kínáló kötvények CDS-felárainak az alakulását követő iTraxx Crossover index tavaly november óta nem látott magasságokba emelkedett, megközelítette a 300 bázispontot. A kötvényekhez viszonyított CDS-felár az idén 50 bázisponttal nőtt.

A teljes cikk a Figyelő legfrissebb számában olvasható!

Ezek is érdekelhetnek

További híreink