A felirat megy, a fánk marad

Hírek
Elhagyja nevének második részét a Dunkin' Donuts jövőre. Fánkot enni problematikussá vált, a színes cukorral bevont édes tésztáról mindenki tudja, hogy nem vész el, ellenben zsírrá alakul. Bár továbbra is árul fánkokat a cég, az ötlet maga jól szemlélteti, hogy miként próbálnak  “igazodni” a reggeliiparban érdekelt nagyvállalatok a megváltozott korszellemnek.

Az amerikaiak reggelizés közben nap mint nap megküzdenek azzal a dilemmával, hogy szeméttel vagy valódi táplálékkal büntetik/jutalmazzák a testüket. A gabonafélék évtizedekkel ezelőtt a legjobb reggelinek számítottak, magas rosttartalmuk, alacsony zsírtartalmuk miatt, jellegtelen ízükkel ideális választásnak bizonyultak, a gyomorbajokkal küzdő, de gyors reggelire vágyó irodistáknak, a kilenctől ötig dolgozók széles tömegeinek. 

A gabonapehely manapság is az amerikai étkezés alfája és omegája, csak már régóta senki sem rajong az ízetlen pelyhekért, így feltuningolták, mézzel, cukorral, mogyorókrémmel. A dobozokra cuki rajzfilmfigurákat nyomtattak, az épp aktuális mozifilmekből, hogy még véletlenül se kerülje el a gyereket figyelmét az agyonédesített puffasztott gabonák sora. Ami korábban jó megoldás volt, most a probléma részévé vált. A nagy amerikai gyártók ugyan kényszeredetten igyekeznek rákanyarodni az egészséges táplálkozás pályájára, quinoával, zabbal, tönköllyel, vagy az épp viruló gluténmentes trenddel próbálják az egészséges táplálék illúzióját kelteni, de közben ugyanazt árulják. Viszont ketyeg az időzített bomba, a cukros már nem trendi, sőt! 

De vajon milyen válaszokat adnak az amerikai élelmiszeripar zászlóshajói az egészséges táplálkozással kapcsolatos igényekre, miközben sokkal inkább a tömeges elhízásban érdekeltek? Képesek-e hiteles választ adni arra a problémára, hogy amit gyártanak, az egészségtelen. A Dunkin' Donuts vállalat nyilvános levelében úgy fogalmazott a minap, hogy “frissítik” a márkát, így rövidül a név, marad a Dunkin, és diszkréten lehagyják a Donuts-ot. Az 1973 óta jól ismert ikonikus narancssárga-pink színek és a betűtípus marad, de a brand már sokkal többet takar – így érvelnek –  széles kávékínálatot, reggelit, meg persze azt, amit nem szabad kimondani. 

A döntés jól tükrözi azt az álságos táplálkozási kultúrát, amelyben az amerikai társadalom él: retteg, miközben persze eszik – írja a Quartz publicistája. Ebben a kultúrában a fánk rengeteg dolgot jelenthet az emberek számára, például bűnözést, a szégyen forrását, csalónapot, eltitkolt függőséget, vagy jutalomfalatot egy fárasztó edzés után. Erre mi lehet a legjobb megoldás? Az, hogy levesszük a feliratot? Mert nem szeretnék az emberek azt olvasgatni, hogy fánk, miközben elcsipegetetik a színes cukorkával megszórt, olajban kisütött fánkot. Ez az üzenet arról szól, hogy értjük, hogy senki sem szeretne olyan embernek tűnni, aki szereti a fánkot, miközben de.

Minél többen táplálkoznak tudatosan, minél többen hoznak jó választásokat a reggelizést illetően, annál komolyabb nyomást helyeznek ezekre a gyártókra. A baj csak az, hogy ahelyett, hogy kompromisszumokat kötnének, inkább Ázsia felé kacsingatnak.  A nagy gabonagyártó cégek Kína felé vették az irányt, ott épp éledezik ez a piac, arrafelé alig várják,  hogy nagykanállal falhassák a pelyheket reggelire. 

Számokban a piac: 

1 milliárd dollár: 2015-ben 1 milliárd dollár értékben adtak el a legnépszerűbb márkából, a Cheeriosból.

2015-ös reggeli gabonapiac forgalma 8,75 milliárd dollár volt. 

21 százalékkal növekedett 2015 és 2017 között a kínai reggeli gabonák piaca

Ezek is érdekelhetnek

További híreink