A fehérorosz piac jól illeszkedne az OTP terveihez

Hírek Figyelo.hu

Törökországba a kiélezett verseny és az országkockázat miatt nem érné meg be belépnie az OTP-nek, új piacként viszont szóba jöhet a nagy növekedési potenciállal bíró, ám meglehetősen koncentrált fehérorosz bankszektor is. Csányi Sándor nyilatkozata után elindult a találgatás a terjeszkedési célpontokról – írja cikkében a Világgazdaság.

Bár konkrét bejelentés hiányában csupán találgatni lehet arról, melyik kelet-európai országban terjeszkedhet a legnagyobb hazai bankcsoport, a földrajzi behatároltság és az OTP régiós lefedettsége alapján Fehéroroszország lehet a magyar bank lehetséges új célpontja. A kérdés azt követően vált aktuálissá, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató a Reutersnek adott múlt heti interjúban arról beszélt,

legalább még egy nagyobb bankot vásárolna az OTP, és egy új országban is megjelenne.

A bankvezér ugyan nem nevezte meg az új célországot, annyit azonban elárult, az új piac a kelet-közép-európai régió keleti szomszédságában van, de nem Törökország. A kis-ázsiai szerepvállalásról vélhetően az erős helyi verseny miatt tett le a társaság.

A török bankrendszer fejlettebb és a szereplők közötti verseny is kiélezettebb, amit a tőzsdén jegyzett török pénzintézetek magas száma is jelez, valamint az országkockázat sem elhanyagolható – mondta a Világgazdaságnak Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési üzletágának vezetője.

A magyar pénzintézet a térség tizenegy országában van jelen,

a dél-balkáni térség mellett Moldovában, Ukrajnában és Oroszországban is rendelkezik érdekeltséggel.

Illene az OTP stratégiájába a belorusz piacHa az Európai Unión kívül eső, kelet-európai országokat vesszük figyelembe, az egyik kézenfekvő lehetőség Fehéroroszország lehet.

Elképzelhetőnek tartja az OTP belorusz piacra való belépését Le Phuong Hai Thanh is. „A kelet-euró­pai országban megvalósuló esetleges felvásárlás a magyar pénzintézet stratégiájába is illeszkedne, mivel közel van Oroszországhoz, emellett viszonylag felfedezetlen és kevésbé fejlett piacnak számít, ezért nagy a növekedési potenciálja” – érvelt lapunknak a szakértő.

.

Borítókép: Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója Újvidéken, a szerbiai Vojvodjanska Banka (Voban) székházában tartott sajtótájékoztatón 2017. december 11-én. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink