A Fed szerint nem lesz hiperinfláció

Hírek Figyelo.hu
Jerome Powell elismerte, hogy a vártnál erősebb inflációs nyomás nehezedik az USA-ra, ám szerinte nem kell tartani az 1970-es években tapasztalt 10 százalék feletti inflációtól.

Az amerikai központi bank (Federal Reserved – Fed) elnök elismerte, hogy az USA-ra nehezedő inflációs nyomás erősebb és tartósabb, mint amire számított, de hangsúlyozta, hogy a jelenlegi pénzromlás nem hasonlítható össze az amerikai történelem nagy inflációival – írj a CNBC.

Jerome Powell Fed-elnök a Kongresszus előtt arról beszélt, hogy jelenlegi inflációs nyomást nagy részét továbbra is a gazdasági újraindításhoz szorosan kapcsolódó tényezők hajtják.

Példaként említette a repülőjegyárak, a szállodai szobák, vagy éppen a használtautók árainak emelkedését, éppúgy mint a dráguló faanyagárakat. Szerinte az ezek iránt megugró kereslet felpörgette az – egy évvel előtt a Covid-19 miatt bevezetett kormányzati korlátozások után – újrainduló gazdaságot – emelte ki a VG.hu szemléje.

Az egekben az európai infláció

Powell szerint a piac önszabályozási képességének köszönhetően a következő hónapokban helyreáll a rend, és arra számít, hogy az infláció visszaáll a Fed által meghatározott 2 százalékos célértékre.

Valóban erősebbnek és kitartóbbnak bizonyult az inflációs nyomás annál, mint amire számítottunk, de a rendelkezésünkre álló adatok alapján azt mondhatom, hogy ez a nyomás idővel enyhülni fog, az infláció mértéke közelíteni fog az általunk vélt célértékhez

– mondta a Fed-elnök.

Májusban 5 százalékos volt az évesített amerikai infláció, ami 13 éve a legmagasabb érték.

A republikánusok felvették a Fed-elnöknek, hogy az USA a 1970-es évek hiperinflációja felé tart, amikor 10 százalék felett tetőzött az infláció. Powell szerint azonban egy ilyen forgatókönyv nagyon valószínűtlen.

A Fed elkötelezett az árstabilitás mellett, megvannak az eszközeink, hogy hosszú távon 2 százalék körül tartsuk az inflációt. Mindez arra enged következtetni, hogy valószínűtlen egy olyan pénzromlás bekövetkezte, mint amilyen a 70-es években volt

– mondta.

A Fed első embere arról is beszélt, hogy az inflációs nyomás enyhítésének egyik eszközeként a jegybank tárgyal a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programjának csökkentéséról, a kamatemelés azonban egyelőre nincs napirenden.

Hadjáratra készül Matolcsy György

(Borítókép: Viacheslav Lopatin, PuzzlePix/Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink