A dolgozók ragaszkodnak a home office-hoz

Hírek figyelo.hu

Az emberek 71 százaléka megtartaná a home office lehetőségét, illetve annak legalább egy részét – mutat rá az Otthontérkép és az Ingatlanajánló közös nem reprezentatív felmérése.

Az Otthontérkép Magazin és az Ingatlantájoló.hu friss, közös home-office felmérését 1169 fő töltötte ki. A válaszadók háromnegyede megtapasztalhatta a home office lehetőséget, és 100-ból 71 ember a járványhelyzet lecsengését követően is megtartaná e megszerzett előjogát, illetve annak legalább egy részét.

A kutatásban főként arra voltunk kíváncsiak, hogy a megkérdezettek kaptak-e lehetőséget az otthoni munkavégzésre 2020 tavasza óta, ha igen, pontosan milyen mértékben és arányban.

Fontos, hogy a kitöltők háromnegyede beosztott alkalmazott, tizede (al)vállalkozóként dolgozik, a fennmaradó csoport pedig vezető-döntéshozó pozícióban lévő alkalmazott.

A fő kérdésük arra irányult, hogy a járványhelyzet miatt megszerzett home-office előjogokat mennyiben lesznek majd hajlandók visszaszolgáltatni a munkaadóknak, illetve mennyiben ragaszkodnak majd azokhoz, vagy teljes egészében, vagy legalább részben.

Fotó Robyn Beck, Europress/AFP

Arra a kérdésre, miszerint Ha véget ér a járvány, akkor megtartaná-e a 2020-ban megszerzett home-office lehetőséget/ kedvezményt?

  • legnagyobb arányban egyértelmű igennel 47 százalék válaszoltak,
  • miközben a részben megtartanám válaszok aránya 18 százalék,
  • a talán megtartanám válaszok aránya pedig 6 százalékos volt.

Nemmel mindössze 9 százalék válaszolt, a megkérdezettek ötöde pedig nem kapott ilyen kedvezményt, főként a munkája személyes jelenlétet igénylő jellege miatt – írja a közlemény.

Mennyi legyen az annyi?

Nagyon érdekes eredményt hozott, hogy a megkérdezett irodai dolgozók közül hányan, mennyi időre kaptak otthoni munkavégzési lehetőséget. A kitöltők – pontosabban közülük a csak irodai munkát végzők – között nagyon sokan, az irodai dolgozók közel fele (49 százalék) a teljes munkaidőre megkapta az otthoni munka lehetőségét.

Heti 3-4 napra 10 százalék, heti egy-két napra 11 százalék maradhatott home-office-ban, a minden második hétre home officehoz jutó, váltott műszakos irodisták aránya pedig 5 százalékos volt.

Ugyanakkor a válaszadók meglepően nagy aránya, negyede (25 százaléka) – saját bevallása szerint – egyáltalán nem kapott lehetőséget az otthoni munkavégzésre – áll a felmérésben.

Munkahelyi ingázás

A válaszolók összetételéből kirajzolódik az is, hogy a nagy többség nem lakik túl messze a munkahelyétől, bár ezt az eltérést a viszonylag sok vidéki kitöltő is torzíthatja, hiszen a főváros mellett legfeljebb a nagyvárosi munkahelyeken jellemző tömegesen az ingázás.

A válaszadók 42 százaléka budapesti, 5 százalék főváros környéki, 17 százalék megyeszékhelyen dolgozik, míg kisvárosban csak 19, községekben pedig 11 százalék dolgozott.

A kérdésekre válaszolók több mint egyharmada (33 százaléka) legfeljebb negyed órányira lakik a munkahelyétől, hiszen oda-vissza fél óránál kevesebbet utazik naponta. Közel ugyanennyien, a kitöltők 32 százaléka 30-60 perc közti időt ingázik oda-vissza naponta, míg a normál tűréshatáron belül, napi 1-1,5 órát ingázik oda-vissza a válaszolók további 19 százaléka – írják.

Összességében tehát közel, vagy legfeljebb 30-45 percen belül elérhető távolságra dolgozik a munkahelyétől a felmérést kitöltők mintegy 84 százaléka.

 

Ezek is érdekelhetnek

További híreink