A biztosítókat nem fertőzte meg a vírus

Hírek Figyelo.hu

A biztosítói díjbevétel 4,7 százalékkal, 1204 milliárd forintra emelkedett 2020-ban – mondta Nagy Koppány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója. A 2016-2019 közötti, átlagosan 9 százalékos ütemhez visszatérve még ebben az évtizedben elérhető lenne a 2000 milliárd forint – írta meg a VG.hu.

  • Nem volt kiáramlás az élet ágon, sőt, nőtt az állomány. Az értékesítés azonban 5,5 százalékkal esett vissza, ami elsősorban a nyugdíjtermékek iránti kereset csökkenésének tudható be.
  • Az utasbiztosítások szintén visszaestek, a nem-élet ág bevételei viszont 5,2 százalékkal nőttek – tette hozzá a jegybank igazgatója. Az utasbiztosítás problémái nem veszélyeztetik a szektor stabilitását.
  • Az autóbiztosításoknál érdemes körbenézni az évforduló előtt 30 nappal, az ügyfelek 10 százaléka vált csupán, jobb díjakat is elérhetnének az ügyfelek. Az egyszeri hatások javították a jövedelmezőséget. A szektor tőketöltöttsége 200 százalék felett van.

A pénztári piacon kevesebb intézmény van, mint 2020 elején, azonban a nagy konszolidáción túl vagyunk – hangsúlyozta Nagy Koppány. A fedezeti hozam tavaly 4,1 százalék volt, a 2019-esnél alacsonyabb hozam a 2020 tavaszi piaci turbulenciának tudható be. A pénztárak jelentős többletet értek el a tagoknak. A tagdíj-befizetések hosszú és rövid távon egyaránt nőttek. A munkáltatói befizetés zsugorodik, a saját befizetés viszont emelkedik.

A TKM-et korlátoztuk, a költségszintek jelentősen csökkentek – mutatott rá az MNB igazgatója. A közvetítői szegmens tovább koncentrálódik. Az alapkritériumokat meg kell ugrani.

A személyes értékesítés nem működött úgy, mint korábban, de nem omlott össze a piac, a közvetítők megtalálták az ügyfeleket. A szerződések száma nő, de a bevételek enyhén csökkent.

Bővült a tőkepiaci szektor tavaly, a forgalom 11 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit – mondta Laki Gábor, az MNB igazgatója. A növekedés elsősorban az azonnali tőzsdei forgalomban volt megfigyelhető, ami 50 százalékkal ugrott meg egy év alatt. Továbbra is koncentráció figyelhető meg az öt legnagyobb befektetői szolgáltató körében. A forgalom elsősorban tavaly tavasszal ugrott meg, közel harmadával bővült a kereskedés 2020-ban. A Richter megelőzte a Molt, az OTP továbbra is a legnagyobb forgalmú részvény.

Szektorszinten történelmi csúcsra emelkedett az ügyfelek értékpapírállománya.

A derivatív termékek állománya jelentősen csökkent, ami a fogyasztói kockázatokat csökkenti. A befektetési vállalkozások adózott eredménye 30 százalékkal nőtt, ami a megnőtt befektetői aktivitásnak köszönhető.

A tőkepiaci volatilitás ellenére nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – hívta fel a figyelmet Laki Gábor. A nettó vagyontömeg emelkedését a pozitív tőkebeáramlás okozza. Az ingatlanalapok ingatlanállománya stabil, a tavalyi III-IV. negyedévben tőkebeáramlás indult meg. Továbbra is magas a befektetési alapkezelők jövedelmezősége és megfelelő a tőkeellátottság.

(Borítókép: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink