Megérzi a bankkártyánk is a vágtató inflációt

Hírek M. O. A.
Masszívan jelentkezik a megugró infláció a bankkártyás forgalomban is: a bankkártyás vásárlások értéke egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg, miközben a kártyás vásárlások számának bővülése alig haladta meg a 17 százalékot – hívja fel a figyelmet közleményében a BiztosDöntés.hu.

A hazai bankkártyaforgalom is jelzi az infláció mértékét. A Magyar Nemzeti Bank most megjelent legfrissebb bankkártya-statisztikái szerint az elmúlt év utolsó negyedévében 385 millió esetben került sor bankkártyás fizetésre hazai kereskedőknél, ami abszolút csúcsot és 17 százalékos bővülést jelent 2021 hasonló időszakával összevetve.

Koronavírus-járvány idején szoktunk rá az érintésmentes fizetési módra, ekkor nyert teret jobban az online kereskedelem is
Fotó: Mirkó István / Magyar Nemzet

Inflációs csúcs a kártyás költésekben

A bankkártyás vásárlások értéke ennél is komolyabb csúcsot döntött: az év utolsó negyedévében 3584 milliárd forint értékben fizettek bankkártyájukkal a magyar polgárok, ami azt jelenti hogy naponta közel 39 milliárd forint értékű termék, illetve szolgáltatás beszerzéséhez használták a korszerű elektronikus fizetési megoldást. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor az, hogy a vásárlások értéke közel kétszer olyan gyorsan, 32 százalékkal tudott emelkedni, mint a tranzakciók száma, az kevésbé az elektronikus fizetés térnyerését, semmint az infláció jelenlétét mutatja.

Ha az elektronikus fizetés térnyeréséről lenne szó, akkor az egy kártyás vásárlásra jutó átlagösszeg (a kosárérték) csökkenne, köszönhetően annak, hogy egyre többször, egyre kisebb fizetés esetén is a plasztikunkat használjuk. Ehhez képest az elmúlt év utolsó negyedévében a hazai bankkártyatörténetben először 9000 forint fölé, 9306 forintra nőtt az átlagos bankkártyás tranzakciós érték, ami több, mint 1000 forinttal, 12 százalékkal magasabb összeg, mint amennyit – 8281 forintot – egy átlagos kártyás fizetéskor a pénztáraknál hagytunk 2021 utolsó negyedévében.

Ennek ellenére a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a hazai kereskedelmi forgalom masszív átalakulását is jól mutatják a bankkártyaadatok. A legfrissebb statisztikák szerint már minden ötödik itthon bankkártyával elköltött forintot online hazai kereskedőnél fizetjük ki. Az elmúlt év utolsó negyedévében az online vásárlások száma meghaladta a 45 milliót, ezek során 741 milliárd forintot fizettünk a webshopokban. Egy évvel korábban, a 2021-es karácsonyi negyedévben az online bankkártyás tranzakciók száma még nem érte el 38 milliót, a vásárlások értéke pedig 50 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyi utolsó negyedévben.

Gergely Péter szerint az internetes kereskedelem felfutását jól mutatja az is, hogy miközben a kereskedőknél lévő bankkártya-elfogadó készülékek száma az elmúlt egy évben már lényegében nem bővült (0,6 százalékos volt a növekedés), addig az internetes bankkártyás fizetést kínáló hazai online kereskedők száma közel negyedével nőtt: ma már több, mint 42 ezer hazai weboldalon tudunk bankkártyás fizetési tranzakciót indítani.

Nyitókép: PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink