6,6 millió euróért kelt el a triceratops

Hírek Lengyel Gabriella
A világ legnagyobb csontvázát, Big Johnt, egy névtelenséget kérő amerikai gyűjtő vásárolta meg tegnap a párizsi árverésen. A hatalmas, több mint 66 millió évesre becsült csontvázat 2014-ben találták meg Dél-Dakotában. Az archeológusok a föld tulajdonosáról Big Johnnak nevezték a leletet, amely a Guinness-rekordok könyve szerint a legnagyobb dokumentált triceratops csontváz.

A dinoszaurusz a mai Alaszkától Mexikóig húzódó szigetkontinens egy ősi árterén pusztult el, ez tette lehetővé, hogy csomtváza teljesen ép maradt. Lenyűgöző méretekkel rendelkezik Big John, maga a csontváz 7,15 méter hosszú, csípőjénél 2,7 méter magas. A koponya teljes hosszának több mint egyharmadát teszi ki, két nagy, 1,1 méter hosszú szarv található rajta. 2014 májusában találták meg a megkövesedett csontokat, az ásatás 2015. augusztusában kezdődött. 2020 októberében érkezett meg a restaurátor céghez a leletegyüttes,

a geológusoknak több ezer órányi munkára volt szükségük ahhoz, hogy megtisztítsák, felújítsák és katalogizálják az egyes fosszíliákat, majd újra létrehozzák a dinoszaurusz csontvázát .

Big John, a legnagyobb ismert Triceratops csontváza a Drouot aukciós ház párizsi árverésén 2021. október 21-én. A több mint 66 millió éves õshüllõ megkövesedett csontváza 6,6 millió euróért (mintegy 2,4 milliárd forintért) kelt el.
Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

A Drouot Aukciósház árverésén 5,5 millió eurórért ütötték le a csontvázat, erre jön a jutalék és egyéb költségek, a leütési ár európai rekord a Drouot közleménye szerint.

Paleontológus szakértők szerint a lelet kiváló állapota indokolja a magas árat. Tavaly egy Tyrannosaurus rex csontváza majdnem 32 millió dollárt ért el egy new york-i aukción,ez volt a valaha legdrágábban eladott dinoszaurusz.

A Big John amerikai magánvásárlója nem adta nevét az üzlethez, de annyit üzent a sajtónak képviselőjén keresztül, nagyon boldog, hogy megszerezte a darabot. „A mögötte álló történelem és kor lenyűgöző. Rendkívül különleges, hogy részese lehetek egy ilyen egyedülálló lelet megőrzésének” – így nyilatkozott.

(Borítókép: MTI/EPA/Ian Langsdon)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink