A Magyar Nemzeti Bankra összpontosul a figyelem

Hírek Figyelő
Szinte biztosan szünetelteti a kamatvágásokat a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, amely egy hónap után ismét kamatdöntő ülést tart.

Kedden tartja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa soron következő kamatdöntő ülését, ahol ismét terítékre kerül a monetáris kondíciók meghatározása. Legutóbb szeptemberben üléseztek a jegybankárok, akkor 25 bázisponttal 6,5 százalékra csökkentették az alapkamatot, ám Virág Barnabás alelnök azóta többször is utalt rá, hogy szüneteltetheti a kamatvágásokat az MNB. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szenior közgazdásza a Világgazdaságnak jelezte: az MNB alapvetően négy területet vizsgál a kamatdöntésekhez kötődően:

az inflációs folyamatokat,
a nagy jegybankok kamatpolitikáját,
a kockázati megítélést, valamint
a gazdasági szereplők bizalmának alakulását.

Az inflációs folyamatok kedvezően alakultak, szeptemberben a háromszázalékos jegybanki célra mérséklődött az áremelkedési ütem, amely lehetővé tenné a kamatok csökkentését. Az Európai Központi Bank csökkentette az alapkamatot októberben, amely szintén teret engedne a tovább lazításnak csakhogy a Feddel kapcsolatos kamatvárakozások időközben felfelé tolódtak, ami – ahogy az ilyenkor lenni szokott – a dollár erősítésén keresztül negatívan hat a feltörekvő piacokra. Emellett a közel-keleti konfliktus eszkalációja is volatilisebb külső környezetet teremtett az elmúlt időszakban, ez szintén óvatosságra intheti a jegybankot.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője is azt emelte ki, hogy noha a hazai infláció a jegybank céljára csökkent, a kedvező amerikai adatok miatt mérséklődtek a Fed kamatvágásával kapcsolatos várakozások, amivel párhuzamosan a hazai kamatvárakozások felfelé tolódtak.

– A geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak, bár az elmúlt napokban enyhültek, miután Izrael letett róla, hogy iráni olajipari létesítményeket támadjon. Összességében a tényezők nagyobb része javulást mutatott, azonban a várt amerikai kamatpálya átárazódása és a geopolitikai kockázatok óvatosságot indokolnak – húzta alá az elemző, aki ezúttal kamattartásra számít, korábban is arra számítottak, hogy az idei évben már csak egy kamatvágásra nyílhat lehetőség, melyet nagy valószínűséggel november 19-én hajthat végre az MNB.

Borítókép: Illusztráció Fotó: MTVA/Róka László)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink