15 százalékkal is csökkenhet az orosz olajtermelés

Hírek MTI

Az orosz olajtermelés 15 százalékkal is csökkenhet az idén az OPEC és a nagy olajtermelők között született megállapodás értelmében – idézte szerdán az Interfax hírügynökség Alekszandr Novak orosz energiaipari minisztert.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívül nagy olajtermelők informális együttműködése, az „OPEC+” áprilisban a kitermelés napi 10 millió hordós csökkentésében állapodott meg a túltermelés és a készletek felhalmozásának mérséklése, az árcsökkenés megakadályozása érdekében.

Az orosz olajipari miniszter tájékoztatása szerint

az orosz olajtermelés az idén 480-500 millió tonnára (napi 9,6-10 millió hordó) csökkenhet a 2019-es 560 millió tonnáról,

ami a Szovjetunió felbomlása óta a legmagasabb volt. Az orosz olajtermelés az idén csökken első alkalommal 2008 óta, akkor azonban mindössze 0,7 százalékkal ment lejjebb az előző évinél.

Az olajipari miniszter közölte: a termeléscsökkentésben a belföldi és a külföldi tulajdonban lévő Oroszországban termelő olajtársaságok egyaránt részt fognak venni. Az 1990-es években megkötött termelésmegosztási szerződések keretében olyan nagy nemzetközi olajtársaságok, mint

az ExxonMobil és a Shell rendelkeznek oroszországi olajipari érdekeltségekkel.

.

Borítókép: FOTOGRIN, PuzzlePix/Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

További híreink