A nettó átlagkereset 290 ezer forint

Hírek Figyelo.hu
A visszafogott növekedési ütemet az egészségügyi dolgozóknak egy évvel korábban kifizetett egyszer juttatásával magyarázza a KSH.

Júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt,

mindkettő 3,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az átlagkereset visszafogottabb növekedési ütemét bázishatás befolyásolta, mivel 2020 júniusában osztották ki az egészségügyi dolgozók egyszeri, rendkívüli juttatását – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó átlagkereset a vállalkozások körében 445 900 forintot ért el, ami 6,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, a költségvetésben pedig 417 800 forintot, ami 4,0 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélkül számított) átlagkereset 404 200 forint volt, 7,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az év első hat hónapjában a bruttó átlagkereset a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél 428 200, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 439 100 forint volt. A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 284 800, a kedvezményeket is figyelembe véve 293 300 forintot ért el.

A rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 397 500 forintra becsülhető, 9,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A reálkereset 4,0 százalékkal emelkedett, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 4,2 százalékos növekedése mellett.

Júniusban jelentősen lassult a béremelkedés dinamikája, ami azonban bázishatással, a tavalyi évben az egészségügyben kifizetett egyszeri juttatással magyarázható

– kommentálta a közzétett adatokat a VG-nek Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője.

Ugyanakkor júniusban a vállalkozások esetében is viszonylag mérsékelt, de infláció feletti, 6,4 százalékos volt a béremelkedések üteme.

Az elemző hozzátette, hogy az egyes ágazatokat eltérő folyamatok jellemezték, a pandémia során jelentős károkat elszenvedett turizmusban például stagnáltak a bérek, míg az építőiparban 10 százalék feletti növekedést mértek. A gazdaság újraindulása az átlagbért két irányba is befolyásolja: a több szektorban ismét megjelenő munkaerőhiány felfelé, míg az összetétel-hatás, azaz az, hogy a munkájukat tavaly elvesztő, alacsonyabb bérű munkavállalók ismét elhelyezkednek, lefelé módosítja azt.

Idén a bérek tekintetében nagy meglepetés már nem várható, a decemberi prémiumkifizetések értéke mozgathatja még meg a statisztikát.

Regős várakozásai szerint jövőre meghatározó lesz a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének üteme – a 200 ezer forint elérése a mostani adatok szerint 2 év alatt lehet reális célkitűzés, ugyanakkor jövőre így is az inflációt érdemben meghaladó minimálbéremelés javasolható. A gazdaság újraindulása egyre több helyen visszahozza a munkaerőhiányt, amely ismét felfelé hajtja majd a béreket.

Történelmi csúcsról beszélt Varga Mihály

(Borítókép: Tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Ezek is érdekelhetnek

További híreink