1,3 milliárd forintot biztosít idén a kormány a kórházi klímák javítására

Hírek figyelő.hu
Már két tucat egészségügyi intézmény kapott új hűtőrendszert.

Összesen 1,3 milliárd forintot biztosít idén a kormány a kórházi klímák javítására – közölte a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a közrádióban. Takács Péter jelezte,

az elmúlt hetek hőhulláma miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, kisebb üzemzavarok mindenhol voltak, de egyetlen beteg sem maradt ellátatlanul, akinek azonnali orvosi beavatkozásra volt szüksége.

A problémákat a kórházak belső ellátásszervezéssel meg tudták oldani.
– A hőhullámokhoz való alkalmazkodás érdekében három éve folyik a kórházi klímák modernizálása, ez idő alatt a kormány több mint 10 milliárd forintot fordított a területre.

Budapesten és környékén, illetve a nagyobb vármegyei kórházak közül 14-ben történt teljes klímacsere – emlékeztetett az államtitkár.

Takács Péter kiemelte, a műtőket ellátó klímáknak olyan levegőt kell biztosítani, hogy kórokozók ne juthassanak a nyílt műtéti sebekbe, ezért nagy méretű és költséges berendezések, a Kútvölgyi kórházban például egy teljes emeletet foglal el a légkondicionáló.

– A berendezések javítását számos esetben alkatrészhiány lassítja, ezért ipari, konténer méretű mobil klímák beszerzésének lehetőségét vizsgáljuk, hogy a lehető leghamarabb pótolni lehessen a kiesett hűtőkapacitást – hangsúlyozta.
Az államtitkár beszélt arról, hogy a klímaváltozás miatt nálunk is napi gyakorlat lehet, ami a mediterrán országban már két évtizede megszokott, hogy a legnagyobb hőterhelés idején néhány nappal eltolják a halasztható műtéti beavatkozásokat.
Az államtitkár szólt arról is, hogy szerdán és csütörtökön tanácskoznak Budapesten az unió egészségügyi miniszterei.

Kiemelt téma lesz az európai egészségügyi rendszerek ellenállóvá tétele a klímaváltozás hatásaival szemben.

– Magyarország uniós elnöksége segít ennek előmozdításában, azonban ez nemcsak egészségügyi, hanem energetikai, iparfejlesztési kérdés is, tehát közös európai koordinációra van szükség – mondta Takács Péter.

 

Címlapfotó: Robotasszisztált sebészeti mûtõ a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetnek

További híreink