Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Egy teljes földi élet – Bud Spencer úgy tartotta: mindent a Jóistentől kapott

HírekDitzendy Attila

Péntek este mutatták be Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjét. A rendező szándéka, hogy a fiatalok által is kedvelt, a magyarokat különleges népnek tartó Bud Spencer, mély Istenhit vezérelte élete példát mutasson az ifjabb korosztályok számára.

 

Bud Spencer szobra mellett kávézgattunk a köztévé szerkesztőjével, Király Leventével, aki elárulta: a világon először Magyarországon állítottak szobrot a legendás színésznek.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP, Józsefváros polgármestere (j), Kárpáti György, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó (j2), Diamante Pedersoli (Diamy Spencer) Bud Spencer fiatalabbik lánya (b2) és Tasnádi Szandra szobrászművész alkotása, Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz színész egész alakos bronzszobrának avatóünnepségén a budapesti Corvin sétányon 2017. november 11-én. Kárpáti György játszott az olasz válogatott játékosa, Carlo Pedersoli ellen (MTI/Mónus Márton).

– Felnőtt fejjel nem különös kissé a Bud Spencer rajongásod? – szegeztem neki tegezve a kérdést, lévén régi kollégák vagyunk.
– Gyerekkori kedvencem. Felnőtt fejjel mindenképpen találkozni akartam vele – válaszolta.
S mert nem csupán közös fotóért ment Rómába, komplett stábbal eredt útnak 2014. november 5-én. Bizony, ilyen pontosan emlékszik a dátumra, beszélgetésükre a színész 84. születésnapja után néhány nappal.
Az akkor készült interjú egy részletét láthattuk a Jónak lenni jó című műsorban.

Interjúból film

Két esztendőre rá aztán Terence Hill-t is megszólaltathatta.
– Különösen szerencsésnek érzem magam, amiért mindkettejüket mikrofonvégre kaphattam – vallotta be. – Rengeteg olyasmi derült ki Bud Spancer-ről, amiről álmodni sem mertem, amit mindenképpen közkinccsé akartam tenni.

Ezekről vallanak filmjében az egykori színésztársak, sportolótársak, csapattagok, rokonok, ismerősök, barátok.
Hogy hétszeres olasz úszóbajnok, vízilabdázó volt, részt vett két olimpián, hogy harminc kiütéses győzelmet aratott bokszolóként, de birkózott, autóversenyzett, rögbizett is. Hat nyelven beszélt, három egyetemre járt, ráadásul mindössze tizenhat évesen vették fel, mivel általános és középiskolában ugrott egy-egy osztályt. Tervezett egy óceánjárót, amit Szent András néven bocsátottak vízre, feltalálóként egy gombnyomásra székké alakuló sétapálca és önfogkrémező fogkefe fűződik nevéhez. Saját textilüzemében a maga tervezte gyermekruhákat készítettek. Silvio Berlusconi biztatására jobboldali jelöltként indult a 2005-ös római választáson. Mint UNICEF nagykövet a vakokért, gyengénlátókért kampányolt, küzdelmet folytatott a kábítószer ellen. Az egyik földrengés után saját helikopteréről dobott le segélycsomagokat a rászorulóknak.

Király Levente és Bud Spencer.

Mennyi minden belefér egy életbe

– Lakásában, a padlótól a plafonig filozófiai könyvek tömkelege borította a falakat – fogalmazott Király Levente, majd felidézett egy történetet: – Barátai mesélték, hogy olyan magas szinten ismerte a gondolkodástudományt, ami szinte lehetetlenné tette vele a vitát.
Mindezek mellett Carlo Pedersoli zongorán, orgonán, gitáron, trombitán is játszott, zenét szerzett.

A rendező úgy sommázta: élete példázza, ha hasznosan töltjük el, rengeteg dolog belefér a földi létbe, ami komoly tanulság lehet a mai fiatalok számára. Ezért a gazdag személyiség bemutatása fontos üzeneteket fogalmaz meg.

Futtetenne

– Nem szabad mindent a szívünkre venni, ahogy nápolyi habitusának megfelelően mondta: „Futtetenne - Legyints rá!” Ő a fontos dolgokkal foglalkozott, mindenekelőtt a Jóistennel. A földi létet átmeneti időszaknak tekintette, mint mondta: az igazi élet a halál után kezdődik. Halálos ágyán ő nyugtatta családtagjait, mert mindent amit elért, a Jóistentől kapott. Nem hogy nem félt a haláltól, menni akart, annyira szeretett volna találkozni az Úristennel – így Király Levente. – Ha Bud Spencer beszél Istenről, a hitről, az komoly hatással lehet a fiatalokra, akiknek mind a mai napig egyik kedvencük a legenda.

Borítófotó: A 86 éves korában elhunyt olasz Bud Spencer, eredeti nevén Carlo Pedersoli olasz úszó, vízilabdázó és színész portréja a budapesti Filatorigátnál 2016. június 29-én. A festményt a Taker néven festő graffitis készítette (MTI Fotó: Marjai János).