– Erősen kongatják a vészharangot a vitaminok drágulása miatt. Miről van szó?
– Tizennyolc éve vezetem a céget, de ilyen horderejű problémával még nem találkoztunk. Egy korábban elképzelhetetlen mértékű árrobbanás miatt óriási káosz van a világ vitaminpiacán. Ez a zűrzavar pedig hetek, hónapok múlva egészen biztosan begyűrűzik az élelmiszeriparba, és kihatással lesz az élelmiszer-termelés költségére is.
– S végül a termékek árára. Mi történt?
– Az árrobbanás Kínából származtatható, hiszen az ország új gazdaságpolitikájának a következményeként a nyáron több jelentős vitaminüzemet bezárattak, környezetvédelmi okokra hivatkozva. Emiatt augusztus óta folyamatosan, 10-20 százalékkal drágultak a vitaminok. Az említett üzemeket már négy-öt éve is be lehetett volna csukatni, a 2008-as pekingi olimpia idején ez meg is történt ugyanezzel az indokkal. Aztán az ötkarikás játékok után fél évvel újraindították az egységeket, és minden ment tovább a régi kerékvágásban. A jelenlegi bezárások azonban véglegesek. Most kicsit gazdasági hatalomgyakorlásról is szó van. Nem kizárt, hogy Kína a vitaminárakat a korábbinál jóval magasabb szinten akarja tartani, amíg újabb üzemeket nyitnak. A helyzetet fokozta, hogy a BASF németországi gyárában 2017. október 31-én leégett a citrálüzem.
– Ennek milyen hatása volt a piacra?
– A citrál nemcsak az A-vitamin intermediere – vagyis köztes alapanyaga –, hanem sok más vegyi anyagé, egyéb vitaminoké is. A tűzeset után a BASF vis maiort jelentett be egy sor termékre, a citrál mellett további alapanyagokra, november 10-én pedig az A- és az E-vitaminra is. A cég a világ legnagyobb citrál-előállítója és a második legjelentősebb A-vitamin-gyártója, 26 százalékos piaci részesedéssel. Fő beszállítója továbbá az Adisseónak, amely a világ A-vitamin-gyártásának a 15 százalékát adja. A történtek tehát az A-vitamin és más vitaminok előállításának a 40-45 százalékára hatnak. Már most is ellátási problémák vannak, az áruhiányt pedig folyamatos drágulás követi. Ez az árnövekedés minden képzeletet felülmúl, az A-vitamin esetében két hónap alatt 1500 százalékos volt. A másfél hónapja még kilogrammonként 25-26 eurós terméket ma 425-ért sem lehet megvenni, de a D3-vitamin ellenértéke is 7-ről 70 euróra emelkedett. Az E-vitamint jelenleg 25 euróért ajánlják a korábbi 4,7-del szemben. Tehát most több száz, illetve 1000-1500 százalékos drágulásról van szó.
– Mi következhet még?
– Az árnövekedés ellenére komoly alapanyag-ellátási problémák vannak. Nem akarok pánikot kelteni, de nem kizárt, hogy nagyon sok premix-előállító (a premix vitaminokat is tartalmazó előkeveréke a kész takarmánynak) január-februárban nem tud majd gyártani, mert nem kap alapanyagot. Minden gyártó próbált szerződéseket kötni, mi is. A Vitafort Zrt.-nek – Magyarország egyik legnagyobb premixgyártójának – 2018 márciusáig lekötött vitaminmennyiségei vannak. Ennek ellenére sem lehetünk azonban biztosak abban, hogy vis maiorra hivatkozva nem mondják-e vissza ezeket a százmillió forintos beszállításokat, és a termékeinket el tudjuk-e készíteni. Ha tudunk gyártani, az 10-30 százalékos drágulást jelent a premixeknél.
– Hogyan stabilizálódhat a helyzet?
– Ez a helyzet nem fog megoldódni áprilistól. A BASF citrálüzemében július-augusztusra állhat helyre a gyártás. A második negyedévben azonban a jelenlegi alapanyagárszint esetén további áremelésekre kényszerülhetünk, hiszen már egy hónap alatt akkora az alapanyag árkülönbözete, amibe bármely takarmány-előállító belebukhat. Utána visszaesik a mostani abnormális vitaminárszint, de az eredetinek minimum a duplája lesz.
– Mit jelent ez a magyar takarmányipar számára?
– A hazai takarmánypiac jelenleg folyó áron 250 milliárd forintos. Ebből a gabonák mellett mintegy 100 milliárdot tesznek ki a fehérjehordozók és 30 milliárdot a premix termékek. Tehát a költségekből 10-12 százalékot tesznek ki a premixek, a vitaminok, a mikro- és makroelemek. Ha a vitaminoknál a mostani árszint marad, azzal megduplázódik a premix értéke, ami a kész tápoknál 5-8 százalékos drágulást is eredményezhet. Ennek nemcsak a takarmányiparra, hanem az élelmiszer-gazdaság egészére nagyon súlyos következményei lehetnek, nyilván az állati termékek vonatkozásában.
– Hogyan kezeli a krízist a Vitafort?
– A meglévő partnerállományunkat kiszolgáljuk, de újabb partnereket egyelőre nem keresünk és nem is fogadunk. A krízis ugyanakkor az innovációt szolgálja: kutatjuk az alternatívákat. Például a vitaminadagok mennyire csökkenthetők úgy, hogy az állatokra ez nem hat kedvezőtlenül. Máson is gondolkodunk. Most érkeztem vissza Ázsiából, Vietnamban ugyanis a Vitafortnak jelentős érdekeltségei vannak. Fél magyarországnyi takarmánykeverő üzemnek mi adjuk a receptúráját, a know-how-ját. A Hanoi mellett velünk modernizált laboratóriumot olyan szintre fejlesztettük, hogy az egész vietnami kanton hatósági laborja lesz. Ott például A-vitaminban gazdag növényi terméseket, gyümölcsöket teszünk majd a takarmányba. Elkezdünk dolgozni azon, hogy a vegyi úton előállítottak mellett az állati takarmányozásba a természetből kinyerhető vitaminokat is be lehessen emelni.
NÉVJEGY
47 éves, nős, négy gyermeke van. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd a Kertészeti Egyetem agrárvállalkozó szakmenedzseri diplomáját is megszerezte.
KEDVENCEK
Könyv » Hrabal: Sörgyári capriccio
Film » A keresztapa Hobbi » utazás