Joerg Bauer

Cappuccino
„Nem szeretem a mikromenedzselést, inkább a stratégiák kidolgozásában vagyok jó. Olyanokkal szeretem körülvenni magam, akik önállóan képesek dönteni” – mondta a Tungsram immár félig magyar tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója. A GE Hungary volt elnöke a Tungsram megvásárlásának a hátteréről és a több mint százhúsz éves magyar multi jövőjéről, stratégiájáról beszélt a Figyelőnek.

– A Tungsram megvásárlásának a híre tavaly nagy fejlemény volt. Hogyan látja az első lezárt üzleti év után: jó irányba haladnak? 

– Egy ilyen – a mi szemszögünkből óriási, négyezer embert foglalkoztató és öt gyáregységgel működő – cég átvétele időigényes folyamat. Bár a GE számára ez kis egység – ezért is döntöttek a portfóliótisztítás és az eladás mellett –, ennek ellenére minden ilyen átadás-átvételbe belekalkulálják az egy-másfél-két éves átmeneti időszakot. Azt mondhatjuk, hogy az idén minden ilyen teendő lezárul, és már túl vagyunk ezek többségén. Ráadásul nekünk továbbra is vevőnk maradt a GE: árbevételünk mintegy negyedét ők adják. Az volt a tervünk, hogy az első évben kilencvenmilliárd forintos forgalmat ér el a Tungsram-csoport, ami megegyezik az átvett egységek előző évi árbevételével. Ez sikerült, az eredmény a várakozásaink szerint alakult.

– Miként szánta rá magát erre a lépésre? Milyen szempontokat vett figyelembe a döntés során?

– A karrierem közepén járva azt fontolgattam: az egyik lehetőség, hogy folytatom a multiéletutat, és újabb kinevezés, előrelépés esélyével majd egy másik országba vezényelnek. Mindig is vállalkozó szellemű menedzser-vezető voltam. Belegondoltam, hogy a másik út egy startup indítása lehetne a nulláról, annak minden szépségével, kockázatával és nehézségeivel. Háromgyermekes apaként az utóbbi kettőt nem igazán akartam vállalni, így egy köztes megoldásban gondolkoztam. Amikor a General Electric (GE) profiltisztításba kezdett, adódott a kérdés: miért ne adhatná el nekem a világítástechnikai üzletágat? Ebben a cégben rengeteg potenciál van. A munkám során – amellett, hogy vezetőként mindig arra törekedtem, hogy jó eredményeket hozzak a vállalatnak, teljesüljenek a profitelvárások – egy idő után már az is mozgatott, hogy a társadalom számára szintén jót cselekedjek, és az üzleti partnerekkel win-win szituációkat hozzak létre. Ez a cégátvétel, remélem, ilyen lépés: a GE számára túl kicsi üzlet nekünk óriási, s jó célt és perspektívákat kínál. Magyar, innovatív, rugalmas multit építünk.

– A Tungsram, ahogy mondja, magyar multi, csaknem 125 éves múlttal. Milyen jövőt képzel el, milyen érzés egy ilyen tradicionális vállalat élére állni? Mik a fő irányok?

– A GE Lighting európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágait, valamint a globális autólámpa-ágazatát vásároltam meg. A magyarországi egységek átvétele után a nemzetköziek csatlakoztak, több ütemben. A Tungsram most már Észak-Amerikán kívül a világon mindenhol értékesíthet épület- és közvilágítási termékeket, s bárhol eladhat autólámpákat. Több mint száztíz országban használhatjuk értékesítési hálózatunkat, és fontos globális társasággá válhatunk a világítástechnikában s más – ma még innovatívnak nevezhető – területeken. A hagyományos izzók piacán – bár az EU-ban a halogénizzó például már betiltott termék – csak néhány nagy szereplő van, mert sokkal technológiaigényesebb szegmens, mint a többi. 

A világítástechnika a teljes árbevételünk nyolcvan százalékát adja. Ennek mintegy harmada az autó-, fele általános világítás, amely azon belül immár fele-fele arányban LED-es és hagyományos izzókat jelent. A gépkocsiipar szereplői régóta ügyfeleink, ezért az itt elért felső kategóriás minőség alkalmassá tehet minket a repülőgép- vagy az űrtechnológia számára is. A hagyományos izzók jelentősége évről évre csökken, emiatt mi is igyekszünk más olyan termékek felé fordulni, amelyek gyártására képesek vagyunk. Ebben az irányban fejlesztünk és fejlődünk, azaz a most húszszázalékos arány nő majd, talán a termelésünk felét is adhatja a jövőben. Magyarországon öt helyszínen gyártunk továbbra is, Budapesttel együtt.

– Milyen innovatív területekre gondol? Akkumulátorokat is tudnak gyártani az elektromos járművek számára?

– Egy-egy új szegmensbe történő belépés hosszú előkészítést igényel: elsőként egy-egy alkotóelemet állítunk elő, majd mind nagyobb mértékű összeszerelésben is részt tudunk venni. Gyárainkban minden szükséges anyag használata megoldható: az üvegé, a fémé, a kerámiáé és a műanyagé. A gépek és a gyártósorok átprogramozása informatikai feladat. Ezt a csapatot egyébként is folyamatosan bővítjük.

A másik legfontosabb kutatási területünk az indoor farming (beltéri mezőgazdaság), amelyben a gyógyszeripar és a termények előállítói egyaránt érdekeltek. Nagyon fontos, világszintű kérdés, hogyan táplálunk majd tízmilliárd embert, és az alkalmatlan időjárási viszonyok között miként lehet megvalósítani a növénytermesztést. Az agrármérnökök ma már pontos műszerekkel azt kutatják, hogy az egyes növények a fénynek mely sugarait hasznosítják leginkább, amelyeket mesterséges fény segítségével is elő lehet állítani. Az így termesztett növények adottságai ugyanolyanok, mint a szabadföldieké. A körülmények azonban (hőmérséklet, páratartalom, víz, fényintenzitás, szén-dioxid-koncentráció) teljes mértékben kontrolláltak. Ezek és a megfelelő lámpabeállítások know-how-ja, a növényből kinyerhető információk megszerzésének infrastruktúrája, valamint maguk a lámpák azok, amelyeket a mi részünkről a projekt keretében a későbbiekben értékesíteni tudunk. Magyarország sokáig a legnagyobb agrárkutató államok között volt, s mi hozzájárulunk, hogy ez újra így legyen, egyfajta hidat képezve a tudomány és a piac között.

– Milyen stádiumban vannak a kutatások? 

– A kutatásunk pilotszakaszban van, de a Szent István Egyetem mellett partnerünk a Veresi Paradicsom Kft. is, amely már termel paradicsomot melegházi körülmények között, most pedig egy új, kísérleti területet szerelnek fel a mi lámpáinkkal. 

– Mik a főbb stratégiai célkitűzések rövid és hosszú távon?

– A vállalatunk 95 százalékban exportra termel, ebben nem lesz változás, legalábbis ami a világítástechnikát, a hagyományos és a LED-izzók gyártását illeti. Az autóipar kiszolgálása továbbra is fókusz, a gépkocsilámpák és az akkumulátorok esetében is. Utóbbi terén a következő generációs elektromos akkuk előállítására összpontosítanánk. A termékeinkre minden fronton lesz piaci igény, így további fejlődésre, bővülésre törekszünk.

– Ön milyen vezetési stílus híve? Hogyan fogadták a munkatársak a váltást?

– Nem szeretem a mikromenedzselést, inkább a stratégiák kidolgozásában vagyok jó. Szeretem olyan emberekkel körülvenni magamat, akik önállóan is képesek dönteni. Azt vallom, hogy az egyes feladatok elvégzésében nem kell minden részletet meghatározni, viszont ha elakadás van, vagy a kollégák bármiben segítséget kérnek, mindig állok rendelkezésükre. 

Abban hiszek, hogy a munkatársaknak minden változásról, irányról szükséges tudniuk, ezért a munkám nagy része kommunikáció. Ezen túlmenően van hírlevelünk, és sokszor állok ki a kollégák elé s mondom el személyesen, mi történik, milyen irányokat vesz a vállalat, de soha semmi nem elég a tájékoztatásban, ezért mindig ismételni kell.

 

 

 

 

névjegy 

 
48 éves, folyamatosan tíz esztendeje (az előtte több szakaszban itt eltöltött hat évet figyelembe véve felnőtt életének a felét immár meghaladva) él Magyarországon. Házas, fiai 9, 13 és 15 évesek.

 
Közgazdász diplomáját Bonnban, MBA-diplomáját a Kölni Egyetemen szerezte, majd nemzetközi menedzsmentet (CEMS MIM) tanult Kölnben és a Budapesti Corvinus Egyetemen. Egy évig vendéghallgató volt az Oxfordi Egyetemen.

 
Bankárként is dolgozott, de a karrierje jelentős hányada a GE-hez köti: elsőként 1998-ban Londonban a Pénzügyi Menedzsment Programban vett részt. Az Audinál több mint 8 évig dolgozott, majd a GE Healthcare üzletágánál volt Közép-Európáért felelős pénzügyi igazgató 2009 és 2013 között. Ezt követően 2013-tól 2017-ig a GE Hungary elnöki posztját töltötte be, 2018-ban pedig megvásárolta a GELighting üzletágának nagyobbik részét, vagyis magát a Tungsramot. Idén januártól a Debreceni Egyetemen mesterhallgatókat is oktat.

 

KEDVENCEK

Film » Szárnyas fejvadász (az első), Invictus, a legújabb alkotások közül a Bohém rapszódia

Könyv » történelmi regények, science fiction (gyerekként például elolvasta az első hatszáz Perry Rhodan-történetet), különösen Philip K. Dick írásai

Zene » Verdi-áriák, Queen, Depeche Mode, Hans Zimmer

Szabadidő/hobbi » edzőterem, a technológiai trendekről szóló és történelmi könyvek