Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Brexit - tizenkét nap múlva lejár a határidő

Hírekfigyelo.hu/MTI

 Tizenkét nap van hátra a Brexitig, de egyelőre nem látni, hogy pontosan mi fog történni - mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense ma reggel az M1 aktuális csatornán.

A docens szerint az is előfordulhat, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül válik ki, az is, hogy a hátralévő időben elfogadják a megállapodástervezetet (amit már kétszer elutasított a brit parlament), s a lehetőségek között van, hogy újabb bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, amit egy népszavazás követhet.
    
Egyelőre nem tekinthető biztosnak a Brexit elhalasztása sem, hiszen ehhez Nagy-Britanniában meg kellene változtatni a vonatkozó törvényt, és az Európai Uniónak is bele kellene egyeznie - jegyezte meg Gálik Zoltán.

 

Borítófotó: A brit EU-tagság megszűnését (Brexit) támogató tüntetők a londoni parlamentnél 2019. március 14-én. A transzparenseken olvasható feliratok jelentései: "Nem vagyok európai" (b) és "29-e a távozás napja - Nincs késés - Vissza akarjuk kapni az országunkat!". Az alsóház az előző este folyamán elutasította a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét, ezért a kormány március 14-én indítványt terjeszt a ház elé a március 29-én esedékes Brexit halasztásának kezdeményezéséről. (MTI/EPA/Andy Rain)