Hirdetés átugrása →
Bezár ×

Beszakadtak a globális tőzsdék

HírekSzajlai Csaba

Történelminek is nevezhető esést könyvelhetett el tegnap az amerikai Dow Jones-index, ma reggelre Ázsia is beszakadt és a kór Európára is átterjedhet. Közben mind a forint, mind pedig a budapesti tőzsde alulértékelt.

 

Több oka is van, hogy beszakadtak a világpiaci tőzsdék: először az amerikai, majd az ázsiai tőkepiacok „mentek le mínuszba”, utóbbiak ma reggel már erősen a negatív sávban járnak, és szakértők szerint, miként az lenni szokott, a kór átterjedhet az európai börzékre is. Az amerikai Dow Jones „megléte” óta a harmadik legnagyobb bebukását könyvelhette el.  

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a Figyelőnek elmondta: a háttérben valószínűleg az áll, hogy az amerikai jegybank, a Fed szigorított, amelynek következményeként emelkednek a kötvényhozamok. Turbulenciát okozhatott még az is, hogy küszöbön állnak a kereskedelmi háborúk, és a feltörekvő piacokon is problémás a helyzet. Közben nem sikerül megoldást találni az olaszországi pénzügyi helyzetre, utóbbi most Európa egyik legnagyobb kockázata. S ide tartozik még, hogy globálisan a technológia szektor hatalmasakat szenved, ami, tekintve, hogy az ágazathoz tartozó értékpapírok a főszereplők, óriási mínuszokat okoz.

Suppan Gergely hozzátette: a forint euróval szembeni árfolyama beragadt a 325-ös sávba, és szerinte a Budapesti Értéktőzsde is 10 százalékkal alulértékelt. A közgazdá szerint nem mi vagyunk a “felelősek”. Magyarország ugyanis a feltörekvő piacokhoz tartozik, amit lefelé áraznak a kereskedők.

 

Borítókép: PuzzlePix/Dreamstime