Munka mellett szerzett olimpiai kvótát

Print rovatok
Nem akárhogyan tért vissza két év kihagyást követően a nemzetközi mezőnybe Cholnoky Sára, aki a szörfdeszkán kívül immár több fronton is sikeresen helytáll.

KEDVEZŐ SZÉLIRÁNY

A riói után a tokiói olimpián is ott lesz a szörfös Cholnoky Sára. A harmincéves budapesti sportoló az olaszországi Garda-tónál fekvő Torboléban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon vívta ki az indulás jogát. Mivel más magyar deszkás még a láthatáron sincs, így már senki sem veheti el tőle a kvótát, és kijelenthető, hogy ő képviseli majd Magyarországot az ötkarikás játékokon RS:X kategóriában. A Körte Hegyi és Vízi Sportok Egyletének a versenyzője az ötnapos vb-n már a második napon megszerezte a kvótát azzal, hogy bejutott az aranycsoportba.

KÖNNYED VERSENYZÉS

„Jó szél fújt, ami kedvezett nekem, az eredményekkel azonban nem vagyok maradéktalanul elégedett. A második körben sok pozíciót vesztettem apróbb hibák miatt – emlékezett vissza a versenyen történtekre a Figyelőnek Cholnoky Sára. – Nagyon örültem volna, ha tudok egy-két jobb futamot is teljesíteni, mert többször volt, hogy top 5-ben, top 10-ben felértem a bójához, de aztán sokkal hátrébb végeztem. Azonban még ezekkel a hibákkal együtt is mondhatni, hogy egész könnyen sikerült bejutni az aranycsoportba.”

A harmadik olimpiai kvótáját szerezte meg most Cholnoky Sára. London előtt azonban hiába kvalifikált, a válogatóversenyen alulmaradt Detre Diánával szemben, aki végül a 18. helyen végzett a 2012-es ötkarikás játékokon. (Jelenleg ez a legjobb magyar olimpiai helyezés női szörfben.) 2016-ban az utolsó válogatóversenyen sikerült neki megváltania a riói repülőjegyet, ráadásul a kiélezett szituációt (nem volt több lehetőség kvalifikálni) csak tetézte, hogy svéd riválisával – aki megpróbált ütközést előidézni a vízen – külön meg kellett küzdenie. A „svéd terror” a szárazföldön is folytatódott. Óvást nyújtottak be, amelyet aztán hosszas tanácskozás után elutasítottak; Cholnoky készülhetett Rióra. A terve az volt, hogy javítja Detre Diána helyezését, de végül 23.-ként zárt.

DESZKÁRÓL AZ IRODASZÉKBE

A riói olimpiát követően komoly döntést hozott meg a 2012 és 2017 között zsinórban hatszor is az év női szörfösének megválasztott Cholnoky: felhagyott a nemzetközi versenyzéssel, s elkezdett dolgozni. „Kicsit kiégtem. Nem mindig jó, hogy csak a sportra koncentrál az ember, mert akkor néha túl sok ideje van mellette agyalni. A döntésben anyagi szempontok is szerepet játszottak, mert Magyarországon a szörfözésből sajnos nem lehet megélni” – indokolta a teljes életmódváltás okait. Nem távolodott el a sporttól, az egyesületénél a kézilabda-szakosztály technikai vezetője lett, az idei esztendőtől pedig az elindított szörfversenycsapat edzői teendőit is ellátja. A Testnevelési Főiskolán diplomázott, majd a mesterképzést is elvégzett Cholnoky Sára életének már régóta részét képezi a sportoktatás, mert 16 éves kora óta síoktatóként is dolgozik. „Mindenképp az volt a célkitűzés, hogy Rio után elkezdjek dolgozni és saját lábra álljak. Úgy érzem, jót tett a kihagyás, mert így ismét teljes erőbedobással tudtam készülni. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a főnököm, Körtvélyesi Miklós az első szörfedzőm volt. A Magyar Szörf Szövetségben elnökségi tag, és abszolút támogatja a sportpályafutásomat. Sőt, az ő buzdítására kezdtem el újra versenyezni nemzetközi szinten” – utalt arra, hogy miként sikerül neki a munkahelyen és a szörfdeszkán egyaránt helytállnia.

A mostani kvótaszerzés tehát azért is külön értékes, mert kétéves kihagyást követően sikerült elérni, ráadásul a nemzetközi visszatérés első megmérettetésén. Ez teljesen új szituációt is eredményezett, mert míg Rio előtt csak pár hónap állt rendelkezésre a felkészülésre, most közel egy teljes esztendő. „A legszebb álmaimban reméltem csak, hogy tényleg sikerülni fog az első kvalifikációs versenyen, amelyen elindulok. Biztos, hogy ez nagyon sok erőt ad, és már most Japánra tudok fókuszálni” – vonta le a fontos következtetést Cholnoky Sára. A szörfben óriási szerepe van a helyismeretnek. Talán az sem véletlen, hogy ilyen kiválóan szerepelt a vb-n, ugyanis amikor tavaly októberben „visszatért”, egyből a Garda-tó felé vette az irányt, így meg tudott ismerkedni a rá váró körülményekkel. Tokióban várhatóan a megszokottnál sokkal nagyobb hullámokra kell majd készülnie a versenyzőnek, aki az idei előolimpiát is azért hagyta ki, hogy több időt tölthessen a Garda-tónál.

KÉSZÜLÉS AZ ISMERETLENRE

Az elkövetkezendő két hétben készül el a felkészülés pontos menetrendje Tokióig, de azt már most kijelentette a XIII. századig visszavezethető magyar történelmi családi felmenőkkel rendelkező szörfös, hogy mindenképp szeretne jobb teljesítményt elérni, mint négy évvel ezelőtt. Azt is tudja ugyanakkor, hogy Japánban teljesen ismeretlen viszonyok fogadják majd, hiszen ott még sohasem versenyzett. „Kisebb szélben csak úszik a deszka a vízen, a siklás viszont nagyobb élményt nyújt. A verseny is sokkal izgalmasabb és akciódúsabb így, mert felgyorsulnak az események. Éppen ezért az erős szelet szeretem, ha lehet siklani szörffel. A Garda-tónál közepes erősségű volt, de azt is nagyon élveztem. Japán teljesen más. Ott akár az is elképzelhető, hogy alig fúj majd a szél, de egy tájfun után óriási hullámok maradnak. Az óceáni, nagyobb hullámok nem annyira jellemzők a Balatonra, még a Földközi-tengerre sem, így elég kevés lehetőségem volt azokon gyakorolni. Az ázsiaiak nagy előnyben lesznek az olimpián” – tekintett a jövőbe Cholnoky, aki már nem változtat jól bevált receptjén, továbbra is munka mellett próbálja megoldani a felkészülést.

Még nem tudja pontosan, hogy milyen versenyeken indul az ötkarikás játékokig, de a februári világbajnokságon, amelyet Új-Zélandon rendeznek, mindenképpen szeretne részt venni, és természetesen az is a tervek között van, hogy jövő júniusig hosszabb időt eltöltsön Japánban, az olimpia helyszínén. Erre jó alkalom lesz a júniusi világkupa. Eddig 52 magyar sportoló szerzett kvótát vagy teljesítette az olimpiai szintet, a vitorlázó-szakosztályban Cholnoky Sára mellett Berecz Zsombor (finn dingi), Érdi Mária (laser radial) és Vadnai Benjámin (laser standard) készülhet a japán utazásra.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink