A kvótamaximalizálás a cél a szegedi vb-n

Öt napon keresztül Szegedre figyel a kajak-kenu sport. A vasárnapig tartó világbajnokságon a tokiói olimpiai kvóták 67 százaléka gazdára talál.

VILÁGBAJNOKSÁG

Útkarbantartók nyírták a füvet a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ felé vezető szabadkai úton, hangyamód szaladgáltak a munkások a Maty-éri pálya területén, a felújított lelátón pedig a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, Schmidt Gábor tűnt fel két festékesvödörrel a kezében. Ez a látvány fogadta egy héttel ezelőtt a 2011-es ráncfelvarrást követően az idén ismét felújított létesítmény átadására érkezőket. Persze ezek már csak az utolsó simítások voltak, és a megfeszített munka után augusztus 21-én az előfutamokkal már el is kezdődött a 25-éig tartó kajak-kenu világbajnokság, amelynek 2011 után ismét Szeged ad otthont – a sportág történetében immár negyedik alkalommal.

 

Modernizálták a pályát

A mostani beruházás keretében megépült egy híd, amely a pályát kettéválasztó osztószigetet kapcsolja össze a szárazfölddel, emellett kerékpárút is létesült, így már az edzők is kísérhetik a versenyzőket.  A déli zárógát környékének feltöltésével nagyobb terület áll rendelkezésre a mobil létesítmények kialakítására. A céltorony újabb épülettel bővült, utakat, parkolókat építettek, a főlelátót pedig teljes egészében befedték. A televíziós közvetítések kamerái most először a szigeten kaptak helyet, így a futamok hátterében már nem a nádast, hanem a nézőközönséget láthatjuk. A Maty-éri pálya befogadóképessége 12 ezer főre bővül, és új partvédelmet alakítottak ki, ennek hatására a meder két oldaláról a partfal nem veri úgy vissza a hullámokat, mint korábban.

 

Megdőlt a nevezési rekord

A szegedi vb-n minden eddig rekordot megdöntött a nevezések száma. Az eddig csúcs 2011-ben volt, amikor 88 ország vett részt a küzdelmekben, most viszont 101 jelezte a részvételét. „A 2020-as tokiói olimpiára Szegeden keresztül vezet az út” – és ezt nem csak szlogenként mondta Schmidt Gábor, hiszen a kiemelkedően magas indulói létszám annak köszönhető, hogy aki most nem áll rajthoz, az jövőre a pótkvalifikáción sem vehet részt. 

 

12-13 kvóta a realitás

A magyar csapat 47 fővel képviselteti magát, míg a paraszámokban 12 hazai indulónak lehet drukkolni. Hüttner Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Figyelőnek adott interjújában elmondta, a tokiói olimpia szempontjából roppant fontos a szegedi esemény, hiszen az épek között a kvóták 67 százaléka talál gazdára. „Nem az a cél, hogy a felelősséget a versenyzők vállára tegyük, hanem hogy mindenki kihozza magából a maximumot. Ettől függetlenül a cél természetesen a kvótamaximalizálás, de a realitás a 12-13 kvóta. Minden olimpiai szám fontos, ám a női és a férfi négyes kiemelkedik, mert azokban a számokban csak és kizárólag Szegeden lehet kvótát szerezni. Voltak, aki összeszedtek kisebb sérüléseket az edzőtáborok alatt, de jelen pillanatban mindenki egészséges.”

A tokiói olimpián először indulhat egyesben és párosban akár két egység is egy nemzetből, éppen ezért most előtérbe kerültek a kajakosok, akik 12 kvótát szerezhetnek. 

 

Rátesznek egy lapáttal a szurkolók

Tótka Sándor kétszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok a legfontosabb olimpiai számban, K–4 500-on indul Nádas Bence, Birkás Balázs és Kuli István társaságában. 

„Úgy érzem, együtt van az egység, egyre jobb időket kajakoztunk a világbajnokság előtti felkészülés során. Egy csapathajóban az a lényeg, hogy egymás rezdüléseit is megérezzük. Szerintem ez a világ legjobb pályája, nem utolsósorban a közönség miatt. Olyan hangulat, mint Szegeden – és ezt minden túlzás nélkül mondom – sehol máshol nincs. Versenyeztem már sokfelé, de olyat, mint 2011-ben, amikor a váltóban szerepeltem, még nem tapasztaltam: úgy felrobbant a lelátó, hogy azt a vízen is érzeni lehetett. Erre készülni sem lehet, nehéz megszokni, mert a szurkolók mindig rádobnak egy lapáttal” – nyilatkozta a Figyelőnek a mezőtúri kajakos, aki az esélyekről is ejtett pár szót. 

A 25 éves Tótka úgy látja, a német egység biztos, hogy nagyon erős lesz, mert az előző két vb-t ők nyerték, illetve felhívta a figyelmet egy újdonsült szlovák egységre, amelynek három fiatal és egy rangidős tagja van, de szerinte a fehéroroszok, az oroszok, a spanyolok, a franciák és az ausztrálok is nagyon erősek, a futamon pedig egy-két másodperc fog dönteni.

 

Kozák Danutának magasak az elvárásai

A női kajakos szakág erősségét mutatja, hogy a legjobb versenyzők – mint Kozák Danuta és Kárász Anna – nincsenek benne a négyes egységben, ugyanis hat-nyolc olyan magyar kajakos is van, akik nagy eséllyel kvótát tudnak szerezni. 

A legsikeresebb magyar kajakos, az ötszörös olimpiai, tizennégyszeres világ- és tizenhatszoros Európa-bajnok Kozák Danuta egy 14 hónapos kislány, Zora édesanyja, a terhesség miatt a teljes 2017-es versenyszezont kihagyta, tavaly azonban már újra sikerült formába lendülnie: az Európa-bajnokságon két aranyat (K–1 500, K–4 500) és egy ezüstérmet (K–1 200) nyert, míg a világbajnokságon három arannyal (K–1 500, K–2 500, K–4 500) vétette magát észre. A szegedi világbajnokságon két számban, K–1 1500-on és K–2 500-on indul, utóbbiban Kárász Anna lesz a társa. 

A legtöbb magyar sportolóval ellentétben Kozák Danuta csak a verseny előtt egy nappal tudta tesztelni a pályát. A Figyelőnek azt mondta, biztos, hogy nem lesz sétagalopp a világbajnokság, leginkább a fehéroroszoktól és az új-zélandiaktól tart. „Nagyon kemény meccsek lesznek, mindkét számomban óriási kihívást látok. Magammal szemben magasabbak az elvárásaim, mint megszerezni az első hat hely valamelyikét, ami kvótát jelent. Élvezni szeretném, hogy gyorsan megyek, és úgy szeretnék beérni a célba, hogy örömkajakozást mutattam be” – osztotta meg várakozásait a Figyelővel. 

Az óriási érdeklődés miatt a világbajnokságra szóló belépők is gyorsan fogytak. A döntőket szombaton és vasárnap rendezik, és aki már nem tud magának jegyet vásárolni, az M4 Sporton követheti az eseményeket. A közmédia csatornája harminc kamerával az összes döntőt élőben közvetíti.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink