Karácsony János

Cappuccino
Legenda, ikon, és ebben nincs semmi túlzás. Az alkotókedve töretlen, több formációval is zenél, a közönség igényeit maximálisan szem előtt tartva, hiszen mindenki az emblematikus dalokat várja tőle, és ezzel ő is tisztában van. 

– Mikor van ideje leülni egy kávéra? 

– Lassan már 20 éve, hogy eldobtam a cigarettát és a kávét is. De ha arra gondol, mikor tartok szüneteket, mikor van lehetőségem elvonulásra, akkor az az esti időszak. Már ha nincs éppen koncertem. Van egy kuckóm a házban, egy szoba, ahol a hangszereimet is tartom, oda szoktam levonulni. Megnézem a leveleket, elpiszmogok. Egyébként korán kelő vagyok, fél hat körül ébredek, akkor is van egy kis időm, utána beindul a nap.

– Nem szokott titkot csinálni belőle, hogy 67 éves. Kell még ennyire hajtani?

– Ha lehetőségem van, hogy koncertezni mehessek, akkor megyek. Sokféle formációval dolgozom, és ezt nagyon élvezem. Nem hiszem, hogy 67 évesen már csak sakkozni kellene. Megadta nekem a sors, hogy ilyen sokat dolgozzak, és mindenkinek ezt kívánom. Persze az ezzel járó utazást annyira nem kedvelem, hiszen az egész gyermekkorunk utazással, rossz körülményekkel telt, volt benne részem bőven. De ne menjünk vissza a múltba, mert én a mában élek és a jövőbe nézek, tiszta és világos jövőképpel élek.

– Évtizedek óta gitárvirtuózként tartjuk számon, most melyik a kedvenc bandája, amelyikkel együtt játszik? 

– Ez enyhe túlzás, de nem hagyom el magam. Kedvenceket nem neveznék meg, mert erre nem szabad válaszolni, senkit sem akarok megbántani. Azért is vállalok vendégeskedést, mert mindenki másképp játssza a tőlem elvárt, ismert dalokat. Mindannyian bekerülünk egy skatulyába, ezt én értem, így nem szeretnék csalódást okozni. De ugyanezeket a dalokat másképp játszom az Ivánékkal, az Ismerős arcokkal, Charlie-val, Malek Andreával. Nem beszélve a saját zenekaromról, ami egy kibővített trió, vagyis kvartett, ott pedig teljes szabad kezem van, azt csinálok, amit akarok. De nem szeretnék kísérletezgetéssel csalódást okozni, csínján kell ezzel bánni, meg kell felelni a közönségnek. 

– Milyennek látja a mai fiatal zenészeket? Figyeli őket? 

– A nagybetűs show-biznisz minden téren begyűrűzött Magyarországra, de mindent összevetve ez nem tett jót. Régen annyiban könnyebb volt, hogy nem a nyugati formáknak kellett megfelelni. Tehetséges emberekben nincs hiány, de nincs lehetőségük elmélyülni, kijárni az iskolát. Erre a műfajra sok jelentkező van, viszont a fogyasztói szemlélet miatt nincs idő arra, hogy a zenész kiművelje magát. A közönség pedig az elszenvedője ennek, bár nekik sincs sok idejük, hogy elmerüljenek a zenében. Ilyen értelemben devalválódott a popzene. Ez nem azt jelenti, hogy ne hallanék értéket, de azt látom, hogy a felkészülés, az iskola végigjárása elengedhetetlen ahhoz is, hogy az előadó jól érezze magát. 

– Gondolt arra, hogy tanít?

– Tanítottam, de a munkák miatt folyamatosan nem tudok. Időnként visszajárnak hozzám a tanítványaim, hogy átvegyünk egy szólót, megfejtsük. De volt, hogy harminc tanítványom volt, az nagyon leterhelt, azt már nem kívánom magamnak. Úgy nem lehet tanítani, hogy elkezdjük, aztán nem látnak hónapokig. Figyelni kell, hogyan halad a tanuló, mert mindenkit a tehetségének és a habitusának megfelelően igyekeztem terelni, és ez nagyon időigényes. 

– Mindannyiunk nagy fájdalmára LGT már nem lesz, de Generál még lehet.

– Az LGT Somló Tamás halálával okafogyottá vált, feloszlattam, hiszen őt pótolni nem lehet, helyettesíteni pedig nem akartuk. De ez nem azt jelenti, hogy nem játszunk együtt, tartjuk a kapcsolatot. A Generálnál más a helyzet, többféle Generál volt, nem könnyű megszervezni. De ha azt nézzük, két év volt számomra a Generál, és majdnem öt évtizedig az LGT. Nem kellett volna elveszítenünk Tamást, és akkor most is menne tovább a mozdony. Ami a színpadi létemet érinti, tökéletesen kielégít engem. Fölvetődött újabb albumok készítése azokkal, akikkel most együtt muzsikálok, ahol vendégeskedem. Az ősz ezzel telik, de időben kiderül majd minden.

– Több mint harminc éve házas. Mindenben ilyen hűséges típus?

– Az vagyok. Nincsen titka. Azt szoktam mondani, ha valaki gyermeket vállal, és azt mondja, fel van készülve, mert elolvasott mindent, vannak mintái, az téved. A házasságot, a párkapcsolatokat a kölcsönös szeretet és tisztelet viszi át a túlsó partra. Nehézségek mindig jönnek, mindenkinek az életében megjelennek. Az elején ezeken átlendítenek az erős érzelmek, később ez eltolódik a tisztelet és megbecsülés felé, így válik hosszú távon értékessé a kapcsolat.

 

NÉVJEGY

zeneszerző, gitáros.

nős, 2 gyermeke van.

1971: az ős-Generál énekese, gitárosa, zeneszerzője.

1974 októberében Bartha Tamás távozásával őt hívták az LGT-be. 

2014 óta Zenevonat Szuperkoncert néven Solti Jánossal és vendégmuzsikusokkal LGT-dalokat adnak elő.

Három szólóalbuma van.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink