Hullámvasúton az Őrmester

Pénz beszél
Manapság az egyik legspekulatívabb kispapír az Őrmester, amely hosszú évekig békésen szunyókált a pesti parketten.

Különösebb hír nélkül emelkedett augusztus első felében 6000 forint alól 14 ezer közelébe, majd süllyedt 10 ezer forintig az Őrmester árfolyama, amely mostanában 12 ezer forint körül mozog. Ráadásul esetenként 100 millió forintot közelítő napi forgalommal. Ez nem csupán azért érdekes, mert a vagyonvédelmi cég piaca jellemzően álmos parkett benyomását kelti. Két évvel ezelőtt a részvények 40,49 százalékát birtokló Kincs István cégalapító még azt mondta, hogy a 2010-es piacra lépéskor jóval erőteljesebb gazdasági fellendülést vártak, mint ami bekövetkezett. Ám a csalódás ellenére megpróbálták „kiülni” a nehéz időket, részben praktikus okokból is, mert ahogy a tőzsdére lépés sem könnyű, a tőzsdei kivezetés sem olyan egyszerű dolog, mindkettő hosszas előkészületet igényel.

A 2010 decemberében tőzsdére vezetett Őrmester Vagyonvédelmi Nyrt. jogelődje még a kelet-közép-európai jelenlét céljával jött létre. Főbb tevékenységi köre a komplex vagyonvédelmi szolgáltatás, amelynek alapvető szegmensei az objektumvédelem, a biztonságtechnika, a kockázatkezelés, a speciális védelmi és szállítási szolgáltatások, valamint a vagyonvédelmi piac innovációi. A társaságnak korábban Romániában, Szerbiában és Szlovákiában is voltak leányvállalatai, mára azonban csak a hazai operáció maradt.

Az Őrmesterrel nagyot fordult a világ az elmúlt két esztendőben. Ha ez az eredményekben még nem is mutatkozik, az árbevétel növekedésében már egyértelműen tetten érhető a stratégiaváltás. A tavalyi évet növekvő árbevétel és duzzadó készpénzállomány mellett is csak szerény eredménnyel zárta a társaság. Ennek oka, hogy tavaly jelentősen megemelkedtek a vagyonvédelmi cég bérjellegű kiadásai. Ahogy Kincs István fogalmazott: nagy nyomás nehezedett az ágazatra a munkaerőpiacon, egyre nehezebb vagyonőröket találni, ezért már év közben jelentősen nőttek az alvállalkozóknak kifizetett bérjellegű költségek. Ezt a társaság év végi díjemelésekkel kompenzálta, ám ennek hatása csak az idei első fél évben jelentkezett. A féléves jelentésből látható, hogy mennyire sikerült ellensúlyozni a költségnövekedést.

A növekvő árbevétel a stratégiaváltással hozható összefüggésbe. Ahogy Kincs István fogalmazott: bár továbbra is megbecsülik és színvonalasan kiszolgálják a hagyományos megrendelőinek számító kis cégeket, a cégstratégia egyértelműen elmozdult a nagyobb vállalatok felé. Tavalyelőtt nyáron kötöttek évi nettó 132 milliós szerződést a BorgWarner Oroszlány és a BorgWarner Hungary céggel. Tavaly május elsejétől él az évi nettó 63 milliós szerződés a Hopi Hungária Logisztikai Kft.-vel, míg az idén februárban vagyonvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződést írtak alá a Suez Water Technologies & Solutions Hungary Kft.-vel. A szerződésben szereplő vállalkozási díj éves összege 96 millió forint. Ugyanakkor továbbra is komolyan veszik a kisebb vállalatokat. Ezt példázta az idén nyáron kötött két kontraktus (Intertár, Jeld-Wen), amelyek együttesen évi nettó 43 milliós ellenértéket képviselnek.

Mindez ugyanakkor aligha indokolja a heves árfolyammozgásokat. A társaság ugyanis nem tett közzé üzleti hírt az elmúlt másfél hónapban, és a féléves gyorsjelentését sem publikálta a cég. Kincs István szerint az elmúlt időszak heves árfolyamhullámzásai és esetenként kiugró forgalmi adatai talán azzal hozhatók összefüggésbe, hogy július 10-én 10 százalék fölé emelkedett Bodorkós László befolyása, ami megmozgathatta a kisbefektetők fantáziáját.

Jellemzően csak családi részvényeseknek és volt dolgozóknak volt bejelentési kötelezettségű tulajdonrésze az Őrmesternél, ráadásul a korábban 5 százalék fölötti tulajdonos-menedzserek, Mészáros Zsolt és Melha István nem mozogtak a tőzsdén, sőt, idővel a cégből is kiszálltak. Ezzel szemben a most közel 50 milliós pakettel beszálló Bodorkós közismert befektető a pesti parketten, akinek a vásárlásait sokan úgy követik, mint valami csendes „benchmarkot”. A Kincs család tagjai hosszú távon gondolkodnak, vagyis az áremelkedések idején sem „álltak át” az eladói oldalra. Ennek az sem mond ellent, hogy Kincs Gergely, a társaság elnöke részvényeladást jelentett augusztus 12-én. A 300 darab papír értékesítése után ugyanis még 37 667 részvény maradt a birtokában. Miután a családi pakettet féltékenyen őrzik, ezért a 15,08 százalékos közkézhányad mellett a fokozott érdeklődés „részvényhiányt” szülhetett, ami további árhullámhoz vezetett.

Bodorkós László személyesen is bemutatkozott a cégnél. Egyelőre nem merült fel, hogy belépne az igazgatóságba, de a 10,18 százalékos tulajdonrész mellett ez bármikor napirendre kerülhet. Bodorkós tavaly egy ideig a SET Groupnak volt az 5 százalék feletti tulajdonosa, de ott sem törekedett igazgatósági tagságra. Vonzó az Őrmester készpénztermelő képessége. Amíg a készpénzállomány 2017-ben 8,2 millió forinttal emelkedett, addig 2018-ban 21,13 millió volt a növekmény. Így tavaly év végén 61,65 millió forint volt a készpénzállomány. Kérdéses, hogy vajon miként alakult a cash-flow az idei első fél évben.

A részvény reális értékelése továbbra sem könnyű. Annál is inkább, mert mint a kispapírok legtöbbjét, az Őrmestert sem kíséri elemzői figyelem. Nem készülnek modellek, és a befektetőknek nincs módjuk összevetni a piaci véleményeket vagy a BÉT piacfejlesztési programjában támogatott elemzéseket a független nyilatkozatokkal. Technikai kapaszkodókat pedig hiába is keresünk a jelenlegi szédítő szinteken. A kurzus történelmi maximumára szállt az idén augusztusban. A 10 ezer forint feletti szinteken pedig mindegy, hogy az elmúlt 8 évben hol voltak ellenállások és támaszok 5 ezer forint alatt. A kisbefektetők tehát vakon repülnek, követve az egyetlen tájékozódási pontot, hogy sikeres spekulánsok adják vagy éppen veszik a papírt.

Ezek is érdekelhetnek

További híreink